Sezonun sonlarına doğru
Türkiye’nin baş döndüren siyasal gündemi, gerçek sorunların ve çözüm önerilerinin tartışılmasını önlüyor. Ekonomik göstergeler ve sürekli gizlenen gerçek enflasyon oranları, kamuoyunun ilgisini çekerken, ülkenin iddialı olması gereken önemli bir alan gözlerden kaçıyor: Turizm.
Bakanlığın açıkladığı rakamlar, kaynakları araştırılmadığı için medyada rahatlıkla bir başarı öyküsü gibi sunuluyor. Muhalif ya da yandaş pek fark etmeden , bu sanal başarı öyküsüne verilen medya desteği ise gözlerden kaçmıyor.
Bakanlığın açıkladığı ziyaretçiler, henüz 2019 yılında gerçekleşen sayılara yaklaşamadı. Ancak resmî açıklamalara göre, tarihsel rekorlar kırılıyor.
Bilgi kirliliğinin etkisiyle, gözlerden kaçan iki önemli gelişme var.
İlki; turizm yatırımlarına destek programlarıyla, uzun sürede oluşturulan ziyaretçi profiline ilişkin.
Pandeminin etkisiyle ilk basamaklarını OECD Ülkelerinden gelenlerin, sıralamadaki yerlerinin hızlı değişimi sonucu, pazar profilinde OECD dışı ülkelerin ağırlıklarının artışı.
Bu süreçte ilk sırayı alan Rusya, 2023 ve 2024 yıllarında birinciliğini korurken, 2.ve 3.sıralardaki, Almanya ve İngiltere’nin hemen altındaki 4.ve 5.Sıralara, Bulgaristan ve İran ‘ın yerleşmeleri. Bu gelişme turizmin önümüzdeki yıllara ilişkin planlamaları yapılırken, dikkate alınmak zorunda.
Ruslar, Ukrayna Savaşının etkilerine karşın ilk sıradaki yerlerini korudular. Ancak savaşın etkisi Antalya’nın bu ülkeden gelen ziyaretçi sayılarında, kayda değer azalmaya neden oldu. 2023 yılında Rusya’dan gelen ziyaretçilerin sayıları, pandemi öncesine rastlayan 2019 yılı sayılarının hayli altında seyretti..
İkinci gelişme ise geceleme sürelerindeki azalma. İngiltere ve Almanya’dan gelişlerde, “low cost” havayollarının koltuk arzını arttırmalarının, kısa süreli tatil amaçlı talepte artışa destek olması.
Aslında ziyaretçi, sayıları ve ekonomiye katkılarını ölçecek en önemli kaynak, Bakanlığın kontrolundaki TGA ile Hazine adına tahsil edilen , “konaklama vergisi” dir. Bu verginin tutarı açıklanırsa, gelen ziyaretçi sayıları ve elde edilen gelirler, rahatlıkla ölçülebilecektir.
Ancak nedense yeterli bilgi akışı bir türlü sağlanamadı. Kuşkusuz bir başka karşılaştırma yöntemi de sektörden TGA adına tahsil edilen, tutar. Bunun dışında Hazine katkılarından karşılanacağı öne sürülen, yurt dışı tanıtıma ayrılan kaynakları da yeterli fikir verebilecektir.
Bu aşamada gelişmelerin, Bakanlığın iyimser açıklamalarında yansıtılanlardan farklı olduğu gözleniyor.
Lütfen Bekleyin.