• 19 Temmuz 2024 13:43
  • 0
  • 2 DAKİKA OKUMA SÜRESİ

Şehir Detoksu – Namıdiğer Orman Banyosu-1

Bu yazıyı dinleyin
Mehmet Han Ergüven 19 Temmuz 2024 Şehir Detoksu – Namıdiğer Orman Banyosu-1

Japonlar yine yaptılar yapacaklarını ve başka banyolar bitmiş gibi bir de Shinrin-Yoku diye bir şey bulmuşlar. Türkçeye tercüme edildiğinde ‘orman banyosu’ anlamına geliyor. Ha orman ile banyo bir araya gelince alaycı bir şekilde tebessüm edenler de yok değil. 

Hayatta her şeyde sebep sonuç ilişkisi vardır. Shinrin-Yoku’nun Japonya’da ortaya çıkması tesadüf değil. Tokyo gibi 37 milyondan fazla nüfusu olan büyük ve mega şehirlerdekiyaşam koşturmacası, her yerde olduğu gibi Japonya’da da strese sebep olmuş. Moda hastalık olarak da adlandırılan (kitlesel) tükenmişlik sendromu giderek artmış ve Japonya Tarım Bakanlığı doktorlarla işbirliği yaparak 1982 yılında Shinrin-Yoku kavramını geliştirmiş. Buradaki amaç, toplum sağlığını korumak ve artırmak için destek sunmak. Çünkü Japonlararı gibi çalışan bir halk olarak bilinir. Hatta buna bir isim bile vermişler:  Karōshi 

Japonlar çalışadursunlar. Orman banyosu, Japonya’nın sınırlarını çoktan aştı ve özellikle Almanya gibi ormanlık alanları büyük olan ülkeler tarafından da sahiplenilmeye başlandı. Almanlar belki de bu işi biraz abartıp ‘Deutsche Akademie für Waldbaden und Gesundheit’ı yani ‘Alman Orman Banyosu ve Sağlık Akademisi’ni kurdular. Eee Japonlar yapar, Almanlar yapar da Türkler durur mu? Ben de durmadım tabii… 2016 yılında katıldığım Uluslararası Turizm Borsası’nda (Internationale Tourismusbörse-ITB) Forum Wellness’ta ilk kez duyduğum orman banyosunu araştırmaya başladım. 16 Haziran 2016’da turizmgazetesi.com için“2016’nın Wellness Trendi: Orman Banyosu ve Istrancalar” başlıklı bir yazı hazırlamıştım. 2019 yılında da “Sağlıklı Yaşamda Doğal Bir Wellness Trendi: Orman Banyosu” başlıklı bir makalem de yayımlanmıştı. Yazdıklarımı pratiğe dönüştürmek için 2022 yılında Alman Orman Banyosu ve Sağlık Akademisi’nde altı günlük Orman Banyosu Kurs Liderliği eğitimine katıldım. Şimdilerde ise Kırklareli’nin farklı ormanlık alanlarında Orman Banyosu etkinleri gerçekleştiriyorum. 

Japonlara tekrar dönelim isterseniz… Shinrin-Yoku, yani Orman Banyosu, Japonya’da uzun süredir kabul gören bir terapi biçimi. Japonya’da ortaya çıksa da şu anda uluslararası bir sağlık trendi haline gelen Orman Banyosu, ekoterapinin bir parçasıdır ve“City-Detox”yani “şehir detoksu” olarak da adlandırılabilir. 

Japonya’da doktorların hastalarına birkaç gün boyunca ormanda kalmalarını tavsiye etmeleri gayet sıradan bir durum. Günümüzde orman banyosunun öneminin kavranmasından dolayı Japonya’da birçok kişi rehberli Shinrin-Yoku gezilerine katılıyor ve doğayla bilinçli bir şekilde etkileşime geçmeyi öğreniyor.