Portre Sanatçı Fazıl Say ve İstanbul
Müziğin her türlüsünü dinlerim. Genel müzik bilgim konusunda söyleyeceklerim müzik sadece ruhun gıdası değil dünya insanlarının birbirini anlaması, tanıması için etkin faktördür. Yani müzik, turizm için de büyük bir güçtür.
25 yıl önce Antalya Piano Festivalinin ilk basın toplantısında o zaman Festivalin organizatörü ve Fazıl Say’ın yakın dostu ve organizatörü Kadir Dursun’un davetinde Fazıl Say ile tanıştım. 25 yıldır yurt içinde ve yurt dışında onun adeta bir “fan”ı gibi konserlerini büyük hayranlık ve gururla takip ederim. Özellikle yurtdışındaki farklı ülkelerdeki konserlerin fuayelerindeki izleyenlerin konuşmalarına kulak vermeye ilgi duyarım. Doğru, yanlış bilgiler, efsane benzeri yorumlar, insanın aynı ülkeyi paylaştığı böyle dahi bir sanatçı için duyduğu gurur ve mutluluğu anlatmam zor.
Fazıl Say sosyal medya hesabından Almanya’nın kemikleşmiş (1986) müzik festivallerinden 05.07-31.08.2025 Schleswig Holstein Müzik Festivalinde “ portre sanatçı” olduğunu ve festival sırasında kendisinin 17 farklı eserinin çalınacağını ve birçok müzisyen arkadaşının da bu festivalde yer alacağını ayrıca festivalin bu yılki temasının da İSTANBUL olduğunu açıkladı.
Portre Sanatçı; bu terim bizim türkçemizde portre resim sanatçısı olarak kullanılıyor Festival ve geniş zamanlı etkinliklerde bir sanatçının ana tema olarak belirlenmesi anlamına geliyor. Bunu yazmamın nedeni Fazıl Say ve eserleri için bir festivalin tamamen dizayn edelmesinin ne kadar büyük anlam taşıdığıdır. Fazıl Say’ın sanatçı arkadaşlarının da bu festivalde etkin yer alması onun herzaman yaptığı gibi kendi dışındaki sanatçılarıda uluslararası alanda tanıtma arzusudur.
Türkiye’nin kültür elçisi Fazıl Say, Japonya turnesi, baştanbaşa Amerika ve Avrupa turneleri yaparken Türkiye’nin tanıtımını da yapıyor kuşkusuz.
Bu yazıyı tren ile Köln’den Berline kaçıncı kez katıldığımı hatırlayamadığım ITB Turizm Fuarına giderken yazıyorum. Gitmeden evvel baktım Türkiye ne etkinlik yapacak diye, hiçbir şey bulamadım.
Turizmi sadece yabancı mankenlerle çekilmiş manzaralarla tanıtmayı yeğleyen bir anlayış ne yazık ki hala devam ediyor.
2010 yılında ITB Fuar etkinliği olarak Antakya Medeniyetler Korosu konseri verilmişti zamanın Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay zamanın ruhuna uygun olarak davet ettiği Şivan Perver ile birlikte “bir başkadır benim memleketim” şarkısını söylemişti.
Şimdi turizmciler ve tanıtımla ilgili “o”kuruluşa,konusu İstanbul olan bir alman festivalinde 17 eseri ile portre sanatçı olan Fazıl Say gibi bir kültür elçisi ile İstanbul’un ve Türkiye’nin tanıtımını yapmayı düşünmez misiniz?
Festival için Fazıl Say ile İstanbul’da yapılmış söyleşinin filmi belki size ilham kaynağı olur.
Bu arada Antalya Akra Otel’in bu yıl 8. AkraCazz festivalinde yine Fazıl Say’ın 2 konseri var. Antalya'nın kültür hayatına ve tanıtımına yıllardır katkı koyan Akra Hotels’e ve organizatör Kadir Dursun’a ve Fazıl Say’a turizm camiası müteşekkirdir.
Lütfen Bekleyin.