Otel işletmelerinde dönüştürücü liderlik
Bir otel işletmesinde, yönetim, üretim ya da denetim işlerini yürütmek maksadı ile farklı sorumluluk ve unvanlar ile bir araya gelmiş / getirilmiş / insanların aynı amaç ve hedefler doğrultusunda hareket ederek, dayanışma içinde bir arada olma olgusuna verilen adın TAKIM ya da EKİP olduğunu biliyoruz.
Sadece otel işletmelerinde değil, her iş kolunda, üreten ve çalışan insanlar topluluğunun öneminin giderek arttığı günümüzde, artan rekabet ve değişen şartlar karşısında ekibioluşturan kişilerin içerisinde kritik sorumluluklar yüklenenlerin sergiledikleri davranışlar doğrudan hizmete etki etmekle birlikte, çalışanların davranışları da buna göre yön bulmaktadır.
Çalışanlar kimi zaman düşüncelerini rahatça belirtebilmekte, kimi zaman ise farklı nedenlerden dolayı fikirlerini kendilerine saklayabilmektedirler.
Uzun bir süre birlikte çalışan ve birbirini tanıyan kişilerden kurulu ekiplerde oluşan, birçok iş alanında olduğu gibi adına “körlük” denilen eylemlerin başlaması ile gelişim ve dönüşümcü liderlikle negatif bir ilişki kurulmaya başlanması sürecinde yaşanan kayıpların telafi edilmesi bazen çok zaman alacağı bilinmelidir.
Kemik Kadro olarak da telaffuz edilen ekiplerin adı üzerinde kemikleşmiş olmaları ekibin sağlamlığından öte üretken, çalışkan ve yaratıcı fikirlerden uzaklaşarak düzenlerinin bozulmaması ve konfor alanlarından çıkmamayı politika olarak ele almaktadırlar.
Ülkede, kurumda, okulda, eğitim hayatında, hizmette, konfor alanımızda, değişim kaçınılmazdır ancak rahatsız edicidirve maliyeti olan süreçtir.
Sosyal açıdan az gelişmiş ülkelerde, değişim isteyen her kişi ve kurum bu yüzden mevcut otoriteye her zaman rahatsızlık vermiştir.
Kısa ve uzun vadeli maliyetleri olan değişim süreçlerin önüne, gelişim ve dönüşüme odaklanmış bir irade ile geçilebilir. Dönüşümü göze alamayanlar maraton koşuda her zaman geriden gelenler olacaklardır.
Küreselleşme sonucu ortaya çıkan, işletmelerdeki liderlik anlayışında büyük kapsamlı değişiklikler meydana gelmiştir. Gelenekçi işletmelerde belirlenen amaçlara ulaşmayı sağlayacak faaliyetlerin belirlenmesinde yenilikçi bakış açıları elzem olmuştur.
Bu yüzdendir ki, sürekli değişen dünyada ve giderek şiddetlenen rekabet ortamında, yeni müşteri yaratabilmek,hizmet standartlarını belirlemek ve ardından geliştirmek, etkin bir organizasyon el yapıya ulaşmak, rekabet gücünü arttırmak, uygarlığa ve çevre bilincine katkıda bulunabilen bir organizasyona dönüşmek gibi amaçları başarabilmek için klasik ve gelenekçi yönetim reçeteleri yetersiz kalmakta, daha ileri düzeyde bir anlayışa ihtiyaç duyulmaktadır.
Bu bağlamda etkin liderleri bulup çıkartmak ve onlarıyetiştirip geleceğe yön vermek organizasyonlar için bir seçenek değil gereklilik olmaktadır.
Dünyada ki makro dönüşümler, yönetim alanında da dönüşümlere neden olmaktadır.
Yönetim alanındaki dönüşümler de lider yönetici tarafından uygulamaya konularak geliştirilmektedir.
Dolayısıyla? yöneticilerin lider; liderinde dönüştürücü lider olmak gibi, bir zorunluluğu ortaya çıkmaktadır.
Lütfen Bekleyin.