• 25 Ekim 2024 10:05
  • 0
  • 3 DAKİKA OKUMA SÜRESİ

Dubai Çikolatası bir Dubai Masalı

Bu yazıyı dinleyin
Nizamettin Şen 25 Ekim 2024 Dubai Çikolatası bir Dubai Masalı

Son 30 yıldır Dubai ve körfez ülkeleri kendilerine, petrolün dışında gelecekteki gelir kaynağı olarak, turizm yatırımlarını seçtiler.

İncelendiğinde bunun 3 nedeni olduğu anlaşılıyor: 1-Yüksek petrol gelirinin zaman içinde sınırlı olduğunu görerek yatırıma dönüştürmek. 2-Şatafat merakı. 3-Bozuk imajlarını kamufle etme.

Dubai turizme ilk yönelen oldu. En son yönelen de kendini “şeriat ülkesi” diye sunan Suudi Arabistan.

Dubai, ülkemizdeki 22 yıllık AKP iktidarının turizm politikası için hep bir rol model olma hayalini taşıdı. Bir dönem Antalya Belediye Başkanı’nın ağzından; Mega projelerle Antalya’yı Dubai yapacağım, söylemleri kaydedildi.

Batı, Dubai turizmine yıllarca soğuk baktı. Nedeni ise onların “görmemişlik özentisi ile şatafatlarıydı. Batıdaki ve Rusya BDT ülkelerindeki “orta sınıfın, sınıf atlama merakı olanları” ise hala daha Dubai müşterisi olma yolunda. Özellikle Rusya ve BDT ülke turistleri için Dubai bir cennet…

Çevre katliamının en çok yapıldığı, fakir ülke işçilerinin insafsızca sömürüldüğü bir destinasyonu, görmezden gelerek, ucuzlatılmış pakat programlarla ve hatta shoping turizmiyle, kitle turizmine erişebildiler.

Yabancı otel markalarının çok büyük karlarla,  risksiz  “ manegment sistemi” ile Dubai’ye  gelmeleri bu destinasyonun büyüsü oldu. Unutmayalım ki Londra daki şubesini kapatan bizim markamiz Nusret Dubai’nin en popüler mekanı (!)

Bugünlerde dünyada hızla esen bir Dubai Çikolatası rüzgarı var. Türkiye’de ise Dubai çikolatasına göndermeler çoğaldı dondurmaya sarılan kadayıf/künefe tellerinin üstüne antep fıstığı sosu Dubai topu. Buyıl Antalya Konyaaltı plajındaki Dubai Beach ise işin en acıklı(!) tarafı

Gelelim Dubai Çikolatasının doğuşuna Birleşik Arap Emirliği Dubai kentindeki "Fix Dessert Chocolatier" adlı bir dükkan var. 2021'de Britanyalı-Mısırlı girişimci Sarah Hamouda ve Filipinli şef Nouel Catis Omamalin'in kurduğu marka, bu çikolatayı icat ettiğinde ona "Can't Get Knafeh of It" adını verdi. Hamouda’nın eşi buna "Künefeye Doyamıyorum" ismini vermiş. Sonrasında sosyal medyada bir tik tok kullanıcısı tanıtıyor ve 88 milyon izleniyor böylede masum bir tanıtım masalı dönüyor.

Dubai kuşkusuz ekonomik büyümesini mevcut koşullarda sadece petrol gaz ve turizme bağlamıyor . İnşaat sektörünü konut satışıyla dünya piyasalarına sürdü. Çılgın tanıtım atakları ile satışlar yapmaya çalışılıyor bir yandan da ilan edilen ama iptal edilen projeler de var. Bunlar uluslararası ekonomik gözlemcilerin takibinde. 2023-2026 yılları bütçesi 68,6 milyar dolar olan BAE  da 69,6 milyar dolar gelir öngörülüyor. Ağırlık yatırım ve tanıtıma ayrılıyor

BAE, Dubai üzerinden spor, kültür, sanatta son yıllarda büyük yatırımlar yapıyor. Küçük nüfusunun da belli kesimi bu tip etkinliklere batıda ancak katılabiliyordu. Bu yapılan aktiviteler zaten yine onlara ve turizme sunuluyor

 

Dubai üst segment bir destinasyon olmak için uğraş verirken dünya pazarındaki orta sınıf kitleler için de Dubai Çikolatası ile gastronomik bir başarı (!) yakaladı

Marka tescili olmayan Dubai Çıkolatası her üretici tarafından kendi yorumu ile satılıyor ve Dubai ismi kitlelere yayılıyor.

 

Dubai deyince, yukarıda saydığım 3 nedeni unutmayalım…

Yorumlar

  • Lütfen Bekleyin.

Yorum Yaz