• 28 Haziran 2024 22:32
  • 0
  • 2 DAKİKA OKUMA SÜRESİ

Deneyim Müzeciliği..

Bu yazıyı dinleyin
Bahattin Yücel 28 Haziran 2024 Deneyim Müzeciliği..

 

Ülkenin en fazla ziyaret edilen iki önemli kültür varlığı; Ayasofya ve Efes Müzelerinin gişeleri ayrıntıları henüz açıklanmayan bir kararla özel bir şirkete devredildi. İhale düzenlenmeden gerçekleştirilen bu işlemin, yıllık ortalama 140-150 milyon Avroluk bir ciroyu yöneteceği gözönüne alındığında kuşku yaratması çok doğal.

Üstelik DEM adlı bu şirketin ortaklık yapısı ve ortakların geçmişte başka alanlarda uzmanlaşmış olmaları da kuşkuları arttırıyor. Sahiplik yapısına ilişkin iddialar arasında,  Ayasofya ve Efes antik kenti gişelerini işleten şirketin, ortaklarından birisinin Bakan Ersoy’un ikiz kardeşinin bacanağı olduğu da var.

Ülkenin en önemli iki müzesinin giriş haklarının verildiği DEM yeni bir şirket. Deneyimli müzecilik konusundaki yeteneğin keşfedilmesinde bu akrabalık ilişkisinin rolü var mıdır? Bilinmiyor.

Ancak operasyona ilişkin profesyonellerin gözlemleri, bir süre önce Las Vegas’ta Dünyanın en iyi müzesi ödülü aldığı açıklanan Efes’in, anlatıldığı gibi yönetilemediğini gösteriyor.

Bir profesyonel turist rehberinin izlenimlerine kısaca göz atalım. 

“EFES antik kenti gece ziyaretine açıldı ama güvenlik eksikliği var. Jandarma kontrol noktası saat 17.00'den sonra kapanıyor . Bu çok tehlikeli…

Efes’in gece ziyarete açılması akla zarar bir karar. Gezenlerin Çok azının yabancı turist olduğu, Türk misafirlerin bir çoğunun kurallara uymadığı , sigara içip yanan izmaritleri attıkları , girişe kapalı yerlerde gezindiklerini çok üzülerek gözlemledim.. 

Dünya kültür mirası listesinde olan gözbebeğimiz muhteşem bu antik kenti, yanan bir izmarit yüzünden yangın sonucu kaybetme tehlikesi var. Giren, çıkanın belli olmadığı ve olabilecek bir güvenlik zafiyeti yüzünden, gece her türlü terör eylemi riski de söz konusu. 

Koruma mı yoksa gelir mi ? Kaldı ki gece ziyaretçilerin çoğu müze kartla girip aman aman ekstra gelir de sağlamamaktadırlar. Gece yaban hayatını da etkileyen ışık ve insan trafiğinin olumsuz sonuçları bir yana ; yılan , akrep sokması gibi riskleri de , gece bulunuyor. Yağan çiğ yüzünden iyice kayganlaşan mermer zeminler de çeşitli kazalara yol açacaktır. 

2000 yıllık duvarlara yazı yazanları mı , etrafa çöp ve dışkılarını bırakanları mı ? Hangi olumsuzluğu anlatalım bilemedim. .”

Kültür ve Turizm Bakanlığı akşamları 18:00 den sonraaçık olan müzelerin giriş haklarının hangi kişi ya da kuruluşlara verildiğini ve koşullarını kamuoyuna açıklamak zorundadır.