• 08 Kasım 2024 08:16
  • 0
  • 4 DAKİKA OKUMA SÜRESİ

Bilgi - İşlem - Tamam

Bu yazıyı dinleyin
Tolga Demirel 08 Kasım 2024 Bilgi - İşlem - Tamam

80’lerin sonunda geçtik bilgisayar sistemlerine…

Manuel gece raporlarını, çarşaf çarşaf raporları hatırlayan son kuşak olmalıyız.

Bilgisayar sistemleri, otel yazılımları devreye girdikten sonra, neredeyse sorunsuz gün yaşamaz olmuştuk.

‘’Sistem çöktü, veriler silinmiş, satış noktası hata veriyor, yedekleme yapılmamış, ağa bağlanamıyoruz, server arızalandı’’ sıkça duyduğumuz sorunlar olmaya başlamıştı.

Zaten ilk dönemler efsane ’Novell ’ ile sistemler, birbirine, uzun uzun çekilmiş kablolar ile bağlanırdı. Bir de Novell kapris yaparsa, kabus başlıyor demekti.

Şüphesiz getirdiği ve iler ki yıllarda getireceği pek çok avantajın yanı sıra çoğumuz için gizemli, kurcalaması riskli yeni bir iş arkadaşıydı önümüzdeki ekranlar.

Sorunlar sıkça yaşanmaya devam ettiğinde ve artık maddi zararlara sebebiyet verecek zaman kayıpları başladığında, işletmeler, öncelikle otel programını aldıkları firma elemanlarına teklifte bulunmaya başladı.

Sistem kurulum ve eğitim aşamaları tamamlandıktan sonra "Ya sen hep burda mı kalsan?" tekliflerini cazip bulan bazı elemanlar bilgisayar sektöründen turizm-otelciliğe geçmeye başladılar. Onlar otelcilere bilgisayarı, otelciler de onlara turizmi öğretir oldu. Tesiste veya lojmanda kalmaları ayrı bir avantaj oluşturdu. (Ben de onlardan biriyim)

Sistem arıza bildirdiğinde "Açılın ben doktorum" edası ile gelip, içinden çıkılmaz durumları dakikalar içinde çözmeleri karizmalarını arttırdı.

Bu güzel işbirliği 90 ların sonuna kadar devam etti. Ve sonra gelişen teknoloji ve kullanıcı tecrübelerinin artması sonucu ne mi oldu: "Sistem oturmaya başladı"… Hata payları azaldı, yeni yatırımlar ile güvenlik tedbirleri arttı, hız, bağlantı, veri depolama işlemleri gelişti, kullanıcılar kendi rapor tasarımlarını, pratik kullanım şekillerini belirlemeye başladı.

Fazla kurcalanmazsa, kasıtlı olarak sabote edilmezse neredeyse tüm sezonlar sorunsuz geçmeye başladı. Yazılım firmaları "uzaktan bağlanarak" sorunları çözer oldu.

Tam papucu dama atılmak üzere olan, "Artık gerek var mı ki bilgi işlemciye" denilmeye başlanılan dönemde, bu işkolunun imdadına "kamera sistemleri" yetişti. Tesisin büyüklüğüne göre yüzleri-binleri bulan kamera sistemlerinin sorumluluğu da bilgi işlemcilere dahil edildi. Montajı-takibi-arızası-ilaveleri derken bir dönem de öyle geçti.

Ve kötü haber :  ‘’Kamera sistemleri de oturdu’’… Takip kolaylığı telefonlarımıza kadar ulaştı. Görüntü kaliteleri, geniş kayıt sistemleri, gelişmiş pratik yazılımları ile güvenlik müdürlerinin, gece müdürlerinin gözü kulağı olmaya başladılar.

O arada KVKK konusundaki bilgileri ile karizmalarını bir süre daha devam ettiren bilgi işlemcileri; kapı kart sistemleri, yüz okuma, parmak izi puantaj sistemleri gibi işlemler desteklemeye devam etti.

Aslında bitmez… Gelişmelere açık, kendini yenileyen her çalışan için tüm iş kollarında devamlılık mümkündür.

Bir kere, günümüzde etkinliği tartışılmaz "Sosyal Medya" gibi renkli ve sınırsız bir gerçek var. Her daim ihtiyaç duyulan grafik tasarımlar, drone çekimlerine kadar ilerleyen görsel avantajlar, kuruluştaki planlamalarda atlanmış yönlendirme şemaları, bilgi-tanıtım resim ve yazıları, mönüler, karekod çalışmaları, personel isimliklerinin tasarımlarından, sertifika dizaynlarına, info tv yayınlarına kadar pek çok ihtiyaç…

Sevgili bilgi işlemciler; FB müdüründen daha iyi mönü tasarımları, Guest Relation personellerinden daha estetik info yazıları yazabileceğinizi biliyoruz. Çeviri programlarını önbüro müdüründen daha iyi kullanabileceğinizden, yazıcı ve tarayıcıların dilinden herkesten çok anladığınızdan eminiz.

Siz varken sosyal medyacı alınmamalı. Hemen eğitimlerini alıp tamamlayın kendinizi. Drone ve kullanım ehliyetini edinin.

Departman müdürlerine sunum tasarımlarında yardımcı olun. Ofisinizi mini bir matbaaya çevirin, PVC makinesi ve hatta mümkünse plotter denen makineden aldırın.

Tesis bünyesinde bir "Bülten" çıkarmaya ne dersiniz?

Biz yaptık, çok güzel oluyor…

"Bilgi işlemciler, genelde gece çalışır" dediğiniz ofislerinizden çıkın, detaylı çalışmaları angarya gibi görmeyin, her seferinde daha iyisini yapın ve yönetimlere dahil olun.

Size olan ihtiyaç bitmez…

Bazı işletmeler tabii ki : "Biz tüm bu işlemleri profesyonel firmalara yaptırıyoruz" diyebilir.

 Ben yaratıcılığın, pratik çözümlerin, anlık karar ve inisiyatiflerin çok geçerli olduğu bizim destinasyondan; "Jungle" dan sesleniyorum. 

Yorumlar

  • Lütfen Bekleyin.

Yorum Yaz