• 25 Temmuz 2024 08:09
  • 0
  • 3 DAKİKA OKUMA SÜRESİ

Zorlaştırılan Schengen sahtekarlık ve dolandırıcılığa alan açıyor

Bu haberi dinleyin
25 Temmuz 2024 Zorlaştırılan Schengen sahtekarlık ve dolandırıcılığa alan açıyor

 

Dünyanın çeşitli ülkelerinden Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelere gitmek isteyenlerin vize taleplerinin red edilmesinin bir adım öncesi olan başvuru için sıra alınması bile büyüyen bir sorun olunca dolandırıcılara alan açtı.

Dolandırıcılar bu amaçla özel bir yazılım geliştirdi.

BBC World Service’den Amira Mhadhbi’nin konuyla ilgili haberinde Konsolosluklar ve vizelerinin de "randevu sahtekarlığıyla" mücadele etmek için teknolojiyi kullandığı belirtiliyor.

Londra'daki Fransa Büyükelçiliği BBC’ye yaptığı açıklamada “Randevu sıkıntısı ve kapasitedeki büyük artışın karaborsa için bir fırsat yaratıyor” demiş.

Haberde şöyle deniyor:

Londra'da yaşayanlı Nirvana, arkadaşının İtalya'daki düğününe gitmek için kara borsada vize randevusuna 100 pound (yaklaşık 130 dolar) ödediğini söylüyor.

Arkadaşının tavsiyesiyle kullandığı platformun "bot" kullanarak, para karşılığında başkaları adına randevu alabildiğini söylüyor.

"Dostları ve akrabalarının çoğu düğünü, zamanında vize randevusu alamadığı için kaçırdı" diyor.

Robot kelimesinin kısaltması olan "bot", insan faaliyetini çok daha yüksek hız ve frekansta taklit eden bir bilgisayar programı. Karaborsaleri bunları, randevular açılır açılmaz toplu rezervasyon yapmak için kullanıyor.

Üç boyunca bir konser için Hollanda'ya gitmek üzere Londra'da randevuarlamaya çalışan Lübnanlı Sirene, VFS Global sitesinde randevu oluştuğunda kendisine bildirim gönderecek bir botu indirmek için 30 £ ödedi.

“BBC, vize randevusuyla ilgili karaborsa ve dolandırıcılk hakkında bilgi sahibi olan farklı kaynaklardan benzer iddialar duyduktan sonra hükümetler adına hareket eden vize aracı kurumlarıyla temasa geçti.

TLSContact, iddiaların yanlış olduğunu ve "muhtemelen kendilerine güvenilirlik yaratmaya çalışan karaborsacılardan kaynaklandığını" belirterek Randevu masalarımıza, kurumumuzdaki çok sınırlı sayıdaki üst düzey çalışanımız erişebilmektedir. Hareketleri, IT sistemlerimiz ve temsil ettiğimiz resmi vize birimleri tarafından yakından takip ediliyor" dedi.

VFS Global Orta Doğu ve Kuzey Afrika Başkanı Ariprasad Viswanathan, BBC'ye şirketin "bu tür bir suistimal hakkında hiçbir bilgisi olmadığını ancak konuyu araştıracağını" söyledi.

VFS, "özel rezervasyon pencerelerinin" olmadığını ve "randevu aralıklarının herkesenı anda açıldığını" söylüyor.

AB Komisyonunun vize operasyonlarını izlemede bir rolü olsa da Wigand, aracı kurumların sözleşmeden doğan yükümlülüklerini yerine getirmesini ve AB kurallarına ve vize kanunu hükümlerine uymasını sağlamanın AB üye devletlerinin sorumluluğunda olduğunu söylüyor.

Bazı karaborsacıların ve müşterileri için randevu arayan seyahatlerinin, vize aracı kurumlarının çalışanlarıyla yakın ilişkiler kurarak hızlı randevu aldığını iddia ediyor. Bu çalışanların randevuların açıklanacağı kesin saatleri ve tarihleri ​​açıkladığını söylüyor.

Kendisinin uygulamadığını ama sistemin nasıl işlediğini bildiğini söyleyen adının açıklanmasını istemeyen vize işlemler yapan biri "İki taraf arasındaki anlaşmaya bağlı olarak, seyahatleri veya karaborsa satıcıları beklenen randevu açıklanma süresinden kısa bir süre önce özel bir pencereden yararlanabilir" diyor.

TLSContact BBC'ye, karaborsa yatırımcılarının işlerini zorlaştırmak için tek kullanımlık şifreler gibi şeyler kullandığını söyledi.rıca öngörülebilirliği önlemek için yeni randevuların "rastgele paylaşılmasını" da otomatik hale getirir.

Benzer önlemler, BBC'ye randevu alan robotların "son derece ciddiye" aldığını söyleyen VFS Global tarafından da alınıyor.