Yüksek Enflasyon - Düşük Döviz Makası Zorluyor
Turizmde ilk üç aylık rakamların açıklanması ve gerek Avrupa ve gerekse Rusya merkezli tur operatörlerinden gelen fiyatlara yönelik endişe içeren açıklamalar, turizm basınının yanısıra, günlük basında da geniş yer bulmaya başladı. 8 Nisan tarihli Nefes gazetesinde Songül Dalgıç Bilgili imzalı haber, otelcilerden meslek kuruluşlarına, gastronomiden pazara konuyu farklı yönleriyle ele alıyor.

Turizmde ilk üç aylık rakamların açıklanması ve gerek Avrupa ve gerekse Rusya merkezli tur operatörlerinden gelen fiyatlara yönelik endişe içeren açıklamalar, turizm basınının yanısıra, günlük basında da geniş yer bulmaya başladı.
8 Nisan tarihli Nefes gazetesinde Songül Dalgıç Bilgili imzalı haber, otelcilerden meslek kuruluşlarına, gastronomiden pazara konuyu farklı yönleriyle ele alıyor. Haberi paylaşıyoruz.
Pahalıyız, Turist Kaybediyoruz
Türkiye, turist için ekonomik olma özelliğini kaybetti. Fiyatlarda, Avrupa ülkelerini solladık. Turizmciler, 'sebep değil sonucuz' diyor.
Bu yıl turizmde 64milyar dolar gelir hedefleniyor. 2024 yılı itibarıyla 24 milyar dolara yükselerek toplam turizm geliri içindeki payı yüzde 40'a ulaşan gastronomi turizmi de gelecek dönemde bu oranı yüzde 50'lere çıkarmayı istiyor. Ancak yüksek fiyatlar hem turizmin hem de gastronominin büyümesini engelliyor. Zira mart ayı enflasyonunda lokanta ve oteller fiyat artışları dikkat çekti. Bu grupta fiyatlar bir önceki aya göre yüzde 2.15, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 43.38 ve 12 aylık ortalamalara göre 64 arttı. Otel ve restoran fiyatları tüketici şikayetlerinin de başında geliyor. Yeme-içmede Avrupa'nın önde gelen turistik kentleriyle yarışıyoruz.
Talep Mısır'a Kaydı
Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkan Yardımcısı Mehmet İşler, "Fiyatları arttıran biz değiliz. Sebebi olmadığımız şeyin sorumlusu oluyoruz" dedi. Türkiye'nin iç ve dış pazarda ekonomik ülke olma özelliğini kaybettiğini vurgulayan İşler, "Talep Uzak Doğu, Yunanistan, İspanya ve Mısır'a kaymaya başladı. Fiyatta, Avrupa ülkelerini geçtik" derken, sırasıyla enerji, personel ve gıda maliyetlerinin turizmcinin nefesini kestiğini kaydetti. Turizmcinin kârdan feragat ederek satış yaptığını belirten İşler, fiyatlarda artış değil istikrar istediklerini aktardı. İşler, "Önümüzü göremiyoruz, krediler düşmedi. Kredi muslukları açık değil. 'Turizm sektörü aç gözlülük yapıyor' algısına karşıyız" dedi. İşler, sahte alkolden ölümlere dikkat çekerek, "Turizm bölgeleri fırsatçıların hedefinde. Can kaybı olmasın. Denetimler artırılmalı. Aksi halde Türk turizmi için felaket olur" dedi.
Müşteride 'kazıklanmayalım' algısı oluştu
Gastronomi Turizmi Derneği Başkanı Gürkan Boztepe de, "Müşteride 'kazıklanmayalım' algısı oluştu. Yunanistan'a çok ciddi kitle gidiyor. Dünyaya göre fiyatlar da maliyetler de yüksek. Fırsatçılık yapanlar da oluyor. İki kahveye 400-500 TL verilmemeli" diye konuştu. Kamu teşvikleri şart "SON 30 yılın en ağır ekonomik koşullarından geçiyoruz" diyen Turizm, Restoran Yatırımcıları ve Gastronomi İşletmecileri Derneği Genel Sekreteri Ebru Korali, maliyetler düşmeden restoranların fiyatlarının düşürülemeyeceğini söyledi. Kamu teşviklerinin şart olduğunu kaydeden Korali, en az 1 yıl SGK muafiyeti, yeme-içmede yüzde 1 KDV, sezonluk çalışan turistik işletmeler için kira desteği istedi.
Lütfen Bekleyin.