• 20 Temmuz 2024 12:07
  • 0
  • 1 DAKİKA OKUMA SÜRESİ

Yıldız Sarayı 6 yıllık restorasyon tamamlandı, müze olarak ziyarete açıldı

Bu haberi dinleyin
20 Temmuz 2024 Yıldız Sarayı 6 yıllık restorasyon tamamlandı, müze olarak ziyarete açıldı

 

İstanbul Beşiktaş’taki, Osmanlı’nın son döneminde Abdülhamit ile ve yaşanan birçok olayla özdeşleşen Yıldız Sarayı, 6 yıllık restorasyonun tamamlanmasından sonra müze olarak ziyarete açıldı.
Cumhurbaşkanı Tayyip’ın katıldığı törenle ziyarete açılan Yıldız Sarayı, 2018'de Milli Saraylara devredildikten sonranı yıl restorasyona alındı. 6 yıllık restorasyon sonucunda saray ziyaretçilere kapılarını açtı.

Yıldız Sarayı

Yıldız Sarayı kompleksi, OsmanlI Devleti'nin son sarayı olması açısındanrı bir önem taşıyor. Asıl şeklini Sultan II. Abdülhamid döneminde alan saray, 33 yıl boyunca devletin yönetim merkezi, Sultan'ın ve ailesinin ikametgahı olarak kullanıldı. Yıldız Sarayı, Sultan II. Abdülhamid'in 1909'da tahttan indirilmesiyle önemini yitirdi. Son Osmanlı padişahı Sultan VI. Mehmed Vahdeddin döneminde de bir süre kullanılan saray, 1922'de saltanatın kaldırılmasıyla kapılarını tümüyle dış dünyaya kapattı. Yıldız Sarayı, 1924'te Erkan-ı Harbiye Mektebi'ne tahsis edildi ve 1946'dan itibaren uzunca dönem "Harp Akademileri" olarak kullanıldı. Kültürlığı çatısı altında 1978'de hizmet veren kompleks, 2015'te Cumhurbaşkanlığına bağlandı.