• 19 Temmuz 2024 12:12
  • 0
  • 2 DAKİKA OKUMA SÜRESİ

Türkiye’nin kişi başına turizm geliri Fransa’dan yüksek, peki nasıl oluyor

Bu haberi dinleyin
19 Temmuz 2024 Türkiye’nin kişi başına turizm geliri Fransa’dan yüksek, peki nasıl oluyor

Seyahat endüstrisinde son dönemde en çok konuşulan konulardan ziyaretçi sayısı ile toplam ve kişi başı geliri farklı değerlendirmeler yapılıyor.

Örneğin dünyanın en çok ziyaretçi alan ülkesi Fransa’nın kişi başına geliri Türkiye’den daha az. Türkiye’nin kişi başına ortalama geliri 860 dolar iken Fransa’nın kişi başına ortalama geliri 640 dolar. Buna göre Türkiye’nin  kişi başına geliri Fransa’dan 320 dolar daha yüksek.

Ters piramit

Servotel Yönetim Kurulu Başkanı Ömer İsvan, konuyla ilgili yaptığı değerlendirmede “ Bu, bizdeki otelciliğin rakip ülkelere göre ters piramid durumundan kaynaklanıyor. Örneğin İtalya'da büyük otel yok, ağırlık butik otellerde. Bizde büyük büyük oteller var. Antalya plajı dünyada yok. Ama pazarlamamız farklı."

Servotel Yönetim Kurulu Başkanı Ömer İsvan ve Servotel Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısıla Heygekil dünyadaindeki eğilimler ve yeni projelerini bir grup gazeteci ile sohbet toplantısında paylaşırken sektöre ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

“Her ne kadar Kültür velığı artık turist başına harcama yerine gecelik harcama rakamlarım açıklasa da halen dünyada turist başına harcama da hesaplanıyor” diyen İsvan, şunları söyledi:

Ters piramit

“Turizmde aslında Fransa birinci. Çünkü bizdeki durum ters piramit. Bizde kitlesel var. Bunu büyük büyük otellerde yapıyoruz. 960 doların içinde uçak paraları da var. Fransa'ya insanlar sınırdan kendi arabalarıyla gelebiliyor. Mesela İtalya'da büyük otel yok, ağırlık butik otellerde. Bizde büyük büyük oteller var. Antalya plajı dünyada yok ama pazarlamamız farklı. 

Turizmde birinci, amaı yok

Konsept ve kurgu lazım. Yarını görebilmekten, olguyu yönetmekten bahsediyoruz. Altını çizdik ya Fransade birinci, amaları yok. Pasaport polisi bana bağlı değilse ne yapayımlığı. Hani Havvaii'ye gittiğinizde pasaport polisinin yarımda başınıza çiçek geçiren yanında gitar çalan bir adam var. Dünyai pandeminin yüzde 1,5 gerisinde, lüks yüzde 11 önünde.