• 23 Ocak 2024 23:05
  • 0
  • 3 DAKİKA OKUMA SÜRESİ

‘Türkiye’ karşıtlığı bu kez TÜRSAB üzerinden depreşti.

Bu haberi dinleyin
23 Ocak 2024 ‘Türkiye’ karşıtlığı bu kez TÜRSAB üzerinden depreşti.

AKP’nin ‘Açılım’ dönemindeki politikalarına paralel yürüttüğü Ziraat Bankası ve diğer kamu kurumlarından TC’yi kaldırma girişimi bu kez de TÜRSAB ile gündemde.

Kısa adı TÜRSAB olan Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği adındaki ‘Türkiye’ ibaresi kaldırılmak isteniyor.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy ile Firuz Bağlıkaya arasında nedeni bilinmeyen anlaşmazlık 52 yıllık meslek örgütü TÜRSAB’ın kurumsal kimliğine yönelik tutuma dönüşmesiyle gündeme gelen 1618 sayılı yasada değişiklik yapılması ‘Türkiye’ karşıtlığının depreşmesine neden olacak hale getirdi.

‘Türkiye’ ibaresi

Bakan Mehmet Ersoy’un hangi ölçüye göre seçtiği belli olmayan bazı kişilerle yaptığı toplantıda 1618 sayılı yasada yapılacak değişiklikler konusunda yapılan sunumda birliğin adındaki ‘Türkiye’ ibaresinin çıkarılacağı belirtiliyor.

Diğer ülkelerdeki durum

Sunumdan sonra söz alan TÜRSAB eski başkanlarından Talha Çamaş birlik adındaki Türkiye ibaresinin kaldırılmasının doğru olmayacağı, bu alanda her ülkede faaliyet gösteren meslek örgütlerinin ülke adıyla anıldığını belirterek buna örnek olarak da Almanya’daki DRV, İngiltere’deki ABTA ve diğer ülkeleri gösterdi.

‘Türkiye’ karşıtlığı depreşti

Bunun üzerine Bakan Ersoy bunu dikkate alacaklarını söyledi. Bunun nasıl olacağı TBMM’ye sunulan taslak/tasarıda ve görüşmeler sırasında görülecek.

Daha önce kamu kurumlarından TC’yi silmek, kamu kurumu niteliğindeki Türkiye Barolar Birliği ve Türk Tabipler Birliği’nden Türkiye adını çıkarmak nasıl başarısız olduysa TÜRSAB adındaki Türkiye ibaresi de çıkarılamayacaktır.. 

Burada üzerinde durulması gereken ve dikkat çeken ‘Türkiye’ karşıtlığının bu kez de TÜRSAB üzerinden depreşmesidir.

Sektörel olursa değişiklik gerekli

Bu aynı zamanda 1618 sayılı yasada yapılmak istenen değişikliklerin başka amaçlarının olduğunu gösteriyor. 

1618 sayılı yasada sektörel temelde değişiklikler yapılması gerekiyor.

Ama bu girişim turizm sektörünün gereksinimi değil kamu gücünün nedeni bilinmeyen kişisel anlaşmazlıklarda kullanılmasıdır.

‘Sivilleştiriyoruz’ aldatmacası 

Öte yandan bakan Ersoy 1618 sayılı yasada yapılmak istenen değişiklikler ile ilgili sunumdan sonra yaptığı açıklamada TÜRSAB’ı sivil toplum örgütü olarak konumlandırmak istediğini söylemiş. 

Meslek örgütü TÜRSAB’ı Sivil Toplum Kuruluşu (STK) yapacağını söyleyen bakan Ersoy acente kuruluşu ve kuruluş teminatından başlayarak bütün yetkileri bakanlıkta topluyor.

Tümünü yutamıyorsan böl parçala

1618 sayılı yasada yapılmak istenen değişikliğin bir amacı da Barolarda olduğu gibi meslek örgütünün tümünün ele geçirilememesi durumunda O’nu bölerek parçalarını ele geçirmektir. İki nolu baro gibi şimdi 4-5 TÜRSAB’cık olması amaçlanıyor. 

Bu da amacın söylenen ile hedeflenen şeyin ayrı olduğunu gösteriyor.

Sonuç olarak bu konu gündeme geldiği ilk gün söylediğimizi bir kez daha yineliyoruz:

“Kem Aletle kemalat olmaz” Türkçesi Kötü araçla iyi iş yapılmaz ! … 

İşte değiştirilmek istenen 1618 sayılı yasa taslağının tam metni

Kısa adı TÜRSAB olan Türkiye seyahat Acenteleri Birliği ve seyahat acenteliği kuruluş ve çalışmalarını düzenleyen 1618 sayılı yasada yapılmak istenen değişiklik taslağı Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu’na verildi.

Taslağın tam metni için tıklayın https://www.turizmgazetesi.com/rapor/1618-sayili-yasa-degisiklik-taslagi/14