• 29 Mayıs 2024 09:18
  • 0
  • 2 DAKİKA OKUMA SÜRESİ

Turizmde yöneticiden, aşçı ve garsona kadar “beyin ve emek göçü” yaşanıyor

Bu haberi dinleyin
29 Mayıs 2024 Turizmde yöneticiden, aşçı ve garsona kadar “beyin ve emek göçü” yaşanıyor

Turizm sektöründeki “emek göçü”nün sektörün giderek büyüyen sorunu haline geldiği, küresel salgın (Pandemi) ve sonrasında 100 bini geçtiği,  özellikle Ortadoğu ve Körfez ülkelerinin Türkiye’dene dönük insan kaynağımızı çektiği belirtiliyor.

Türkiye Yatırımcıları Derneği (TTYD) yöneticilerinin Ekonomi Gazetesi”nden Vahap Munyar ile yaptıkları sohbet toplantısında aktardıklarını göre, Pandemi öncesi sektörün yeteri kadar insan kaynağı olduğu ancak, pandemi ve sonrasında sektörün insan kaynağını tutamadı. Son dönemlerde Arap yarımadasında başlayanle ilgili gelişmeler istihdamı oraya kaydırdı. Hizmet sektöründe güvenlikten kuaföre, servis elemanlarından aşçıya Arap yarımadasına transfer oluyor.

Konuyla ilgili olarak TTYD Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Nane şunları söylüyor:

Ciddi bir insan kaynağı açığımız oluşuyor. İnsanlarımız da haklı olarak 3-4-5 bin dolarlıklık gelirle transfer oluyor.

Turizm sektöründeki “emek göçü” Pandemi ve sonrasında 100 bini geçmiştir. Üst yönetimde, kilit noktalarda, garson ve aşçılıkta Türkleri tercih ediyorlar.

Ortadoğu ve Körfez ülkeleri Türkiye’dene dönük insan kaynağı çekiyor

Suudi Arabistan,de hizmet almak üzere Müslüman ülke vatandaşlarını tercih ediyor. Bizim insan kaynağında tecrübe de var.

Kırgızistan, Özbekistan, Türkmenistan ve Kazakistan’daki okullarla anlaşma yapılıp özellikle Antalya’ya personel çekmeye çalışılıyor.

Nepal, Hindistan, Sri Lanka’dan da personel almak istiyoruz ama getiremiyoruz.lık 500-600 dolar artı yemek, konaklama veriyoruz.

Türk personelin sektörde çalışmak istemiyor

Çünkü sürdürülebilir bir çalışma ortamı sağlayamıyoruz. Mevsimin daha uzun olduğu Akdeniz sahilinde tesisler 180-210 gün çalışıyor. Yani, 25 yaşındaki gence yuva kurabilmesi için 12 iş veremiyoruz.

Her sıkıntı çıktığında personele, “Şimdi git, toparlanınca gelirsin” deniyor

Personel sektörden uzaklaşıyor.rıca mevcut personel için de lojmanarlamada sıkıntımız var.

Körfez ülkeleriyle birlikte Suudi Arabistan dade Türkiye’ye rakip olmakla kalmıyor, yöneticiden aşçıya, garsona kadar “beyin ve emek göçü”nün adresleri arasına giriyor…

100 bin yetişmiş insan kaynağını kaptıran sektörünün sıkıntısını Orta Asya’dan transferler gidermeye yeter mi?