“Turizm, dünyada ilk 5 içinde olup rekabet edebildiğimiz sektördür”
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, turizmin Türkiye'nin en stratejik, en yüksek değer yaratan sektörlerden biri olduğunu belirterek “Turizm sektörü kadar dünyayla rekabet edebildiğimiz ve sürdürülebilir biçimde ilk 5 içinde olduğumuz bir başka sektör yok” dedi.
İstanbul Harbiye’deki Lütfi Kırdar Kongre Merkezi'nde yapılan TÜRSAB 25. Olağan Genel Kurulu'nda konuşan İmamoğlu, turizmin bugün 30’dan fazla sektörü doğrudan etkileyen entegre bir sektör haline geldiğini işaret ederek şunları söyledi:
Pandemi öncesinde 52 milyona yaklaşan toplam ziyaretçi sayısından epey uzağız ama ben kısa sürede doğru stratejilerle bu rakamları hızla geride bırakacağımıza umutluyum. Ancak bunun için, pandemi sonrası oluşan durumu, bu durumun yarattığı trend ve anksiyeteleri iyi anlamalıyız. Çeşitli ziyaretçi kesimlerinin başta hijyen olmak üzere güvenlik endişelerini dikkate almalıyız. Yeni nesil ziyaretçilerin kitlesel turizm yerine bireysel çözüm istediklerini, temassız hizmet, online hizmet, küresel yerine yerel, kitlesel yerine bireysel çözüm aradıklarını dikkate almalıyız. Daha çok Açıkhava, daha çok tolerans, daha çok özgürlük ve daha çok demokrasi arayışlarına cevap vermeliyiz. Bu yeni bir dönem. Elbette eskinin dinamiklerinin üzerinde gelişiyor. Turizm sektörü daha çok yaşam kalitesi, keşif duygusu, eğlence ve bireysel mutluluk yaratan bir sektöre dönüşüyor.
Pandemi öncesinde 1,5 milyara yaklaşan büyük bir nüfus uluslararası alanda seyahat ediyordu. Ne yazık ki, pandemi etkisiyle 2020 yılında bu sayı birden 380 milyona geriledi. Şimdilerde pandeminin neden olduğu yaralar, odağına yeni ziyaretçinin beklentilerini koyarak global ölçekte de sarılıyor. Turizm sektörü Türkiye için olduğu kadar İstanbul içinde önemli ve stratejik bir sektör. Zira İstanbul dünya çapında bir önemli bir destinasyon. İstanbul’un ve Türkiye’nin değerini anlamak için dünya haritasına bakmak yeterlidir. İstanbul’un ve Türkiye’nin değerini anlamak için dünya tarihine bakmak yeterlidir. Kültürümüzün ve mutfağımızın renkliliğine ve çeşitliliğine bakmak yeterlidir. Bildiğiniz gibi Türkiye’ye gelen nerdeyse her 3 yabancı ziyaretçiden 1’i İstanbul’a geliyor.
Ancak yine bildiğiniz gibi, son yıllarda yaşanan bazı problemler nedeniyle şehrimize ve kentimize gelen yabancı ziyaretçilerin profili değişti.
İstanbul, hak ettiği düzeyde yüksek harcama kapasitesine sahip yabancı ziyaretçileri çekemez oldu.
İstanbul’un ana ziyaretçi pazarı olan Almanya, İngiltere, Fransa, İtalya, ABD ve Kanada gibi ülkelerden gelen ziyaretçi sayısı dramatik olarak geriledi.
Bu yüzden biz iş başına geldiğimiz günden itibaren İstanbul için net bir hedef koyduk.
Dedik ki, İstanbul orta vadede dünyadan en çok yabancı ziyaretçi çekecek ilk 3 şehir içine girecek.
Ardından da bu hedef için adımlar atmaya başladık.
Önce sizlerin de katılımıyla İstanbul Turizm Platformunu kurduk.
Bu platform vasıtasıyla sizlerin talep ve ihtiyaçlarınızı anlamak için çalıştaylar düzenledik, masalar kurduk.
İstanbul Turizm Master Planını revize edecek adımları attık.
Kurduğumuz İBB Miras ekibiyle, tarihi ve kültürel mirasımıza sahip çıkmak üzere geniş çaplı restorasyon çalışmalarına başladık.
Tarihi yapılar, çeşmeler, saraylar başta olmak üzere bir master plan dahilinde İstanbul'da 1.200 noktada çalışmalara başladık.
Uzun yıllardır ihmal edilmiş tarihi ve kültürel değerlerimizi şehrimize, insanımıza ve turizm sektörümüze yeniden kazandıracak adımlar atmaya başladık.
Örneğin,
•Yerebatan Sarnıcı
•Kadıköy Gazhane
•Seyyid Velayed Türbesi
•Asude Hanım Türbesi
•Haydarhane Camii ve Haziresi
•Mevlana Kapı ve Silivri Kara Surları ziyaretçi merkezleri
•Ve Moda İskelesi gibi çok sayıda projeyi tamamlayıp hizmete açtık.
Başta
•Yoros kalesi
•Yedikule Gazhane
•Bukoleon Sarayı
•Botter apartmanı gibi çok sayıda tarihi mirası şehrimize kazandırmak için ise çalışıyoruz.
Bununla birlikte çok sayıda alt yapı projesini, raylı sistem ve metro hattını ve meydan düzenlemelerini tamamlayarak şehrimizin ve turizm sektörümüzün kullanımına açtık. Açmaya devam ediyoruz.
•Cendere Sanat Müzesi gibi yeni müzeleri ve 15’ten fazla kütüphaneyi tamamlayarak hizmete açtık.
•Şehrimize gelen ziyaretçilerin şehri keşfetmeleri için yeterince kaliteli hizmet veremeyen eski Hop On Hop Off şirketinin lisansını iptal ederek, yerine bir İBB markası olan Bus-for-Us Istanbul hizmetini başlattık.
•Bu vasıtayla hem sayıyı hem de memnuniyeti katladık.
•Keza Paşabahçe Vapurunu hayata döndürdük.
Bu çabalar şimdiden sonuç vermeye başladı.
Bildiğiniz gibi, Mastercard tarafından yapılan bir araştırmaya göre İstanbul, 2022 yılında 13.4 milyon ziyaretçiyle dünyada en çok ziyaretçi alan 8. şehir oldu.
İnşallah, orta vadede İstanbul’u ilk 3’te göreceğiz.
İBB Yönetimi olarak İstanbul turizmine hizmet etmek üzere etkinlikleri, festivalleri, sportif organizasyonları, kongre ve konferansları çok önemsiyoruz.
Kurmuş olduğumuz B40 Balkan şehirler ağı başta olmak üzere çeşitli ağları kullanarak bu etkinlikleri çok farklı milletlerden ziyaretçilere açmak üzere çalışıyoruz.
Bu maksatla bir yandan var olan çeşitli etkinlikleri destekliyor, diğer yandan da yeni müzik festivalleri, sanatsal organizasyonlar, ulusal ve uluslararası düzeyde yeni spor etkinlikleri planlıyoruz.
Yine, 2036 Olimpiyatlarının İstanbul’a kazandırılması başta olmak üzere çeşitli, girişimlere başladık. Bu maksatla özel bir ofis ve çalışma grubu kurduk.
Benzer şekilde İstanbul’u plato olarak kullanan Türk dizi sektörünün prodüksiyon işlerini kolaylaştırmak ve çeşitli iş birlikleri geliştirmek için çalışıyoruz.
Cumhuriyetimizin 100. Yılı’nın hak ettiği gibi kutlanması için hazırlıklar yapıyor ve bu konuda yaratıcı sektörlerle ortak projeler geliştiriyoruz.
Yine turizm sektörümüze ile yerli ve yabancı ziyaretçilere hizmet etmek üzere dünyanın önemli metropollerindeki gibi kolay anlaşılır, basit ve modern bir yön bulma sistemini İstanbul’a kazandırmak için girişimlerimizi başlattık.
Ülke ve metropol olarak turizmde daha da ileri gitmek için her şeyimiz var…
Dünyanın en zengin, en önemli pazarlarındaki ziyaretçiler maksimum 3 saatlik bir uçuşla buraya ulaşabiliyorlar…
Deniz, doğa, tarih, kültür, gastronomi… ne derseniz var…
Omuz omuza verdiğimizde yapamayacağımız hiçbir şey yok.
Yerli ve yabancı ziyaretçiler bu muhteşem şehrin ve ülkenin kültürünün, sanatının, müzelerinin, restoranlarının tadını alsın ve insanlarımızın hoşgörüsüne, misafirperverliğine hayran kalıp öyle dönsünler ülkelerine istiyoruz.
16 milyon için daha fazla istihdam, daha fazla gelir üretmek…
İstanbul’un adil, yeşil ve yaratıcı bir kent olmasını sağlamak…
İstanbul’un tarihi ve kültürel mirasına daha fazla yatırım yapmak istiyoruz.
Bu maksatla İstanbul’un daha fazla ziyaretçi ve yetenek çekmesinin sağlanması ve sektör bileşenlerinin ihtiyaçlarına cevap vermek üzere Turizm Müdürlüğümüzün kadro ve bütçesini önemli ölçüde artırdık.
2023 yılından itibaren Turizm Müdürlüğümüz vasıtasıyla yabancı fuarlara katılarak tanıtımlar yapmak ve bir destinasyon markası olarak İstanbul odaklı kampanyalar yapmak istiyoruz.
Zayıflayan batılı turizm pazarlarında İstanbul’u yeniden güçlendirmek ve yeni pazarlara ulaşmak tanıtım çalışmaları yapmak istiyoruz.
Bu muazzam şehir, sizlerin işini birkaç kat kadar büyütecek muazzam bir potansiyele sahip."