• 27 Haziran 2024 07:33
  • 0
  • 1 DAKİKA OKUMA SÜRESİ

Turistlere ev kiralama yasağının nedeni: Kiralar yüzde 42 artmıştı

Bu haberi dinleyin
27 Haziran 2024 Turistlere ev kiralama yasağının nedeni: Kiralar yüzde 42 artmıştı

İspanya'nın Madrid, Barselona, Sevilya, Valenciya, Malaga gibi büyük ve turistik kentlerinde, öğrencilerin kiraladığı tek odalarda kiraları son 5 yılda yüzde 42 artışlalık ortalama 500 avroya kadar çıktı.

Son yıllarda ciddi artış gösteren ev kiraları, yalnız öğrencileri ve mevsimlik işçileri değil yalnız yaşayan gençleri ya da emeklileri de evlerde ortak kullanım alanları (banyo, mutfak, salon) haklarıyla oda kiralamaya zorluyor.

"Fotocasa" adlı emlak sitesindeki verilere göre, son 5 yılda oda kiralarında yüzde 42'lik artış olduğunu ve oda kiraları ortalama 500 avroya yükseldi.

2023'te İspanyollar, bir yıl öncesine görelık maaşlarının yüzde 43'ünü ev kiralarınaırdı.

Bu duruma daha fazla tahammül edemeyen yalnız yaşayan İspanyolların oda kiralama seçeneğine yöneldiği, turistik taleplerin de artmasıyla büyük kentlerdeki oda fiyatlarının geçmişte benzeri görülmemiş boyuta geldiği belirtiliyor.

Kiralık odalara talep, 2022'de bir yıl öncesine göre yüzde 26,2 yükselmiş, fiyatlarda da yüzde 8,3'lük artış tespit edilmişti.

Fotocasa'nın verilerinde, ev sahibi için oda kiralamanın ev kiralamaya nazaran yüzde 50'ye kadar daha fazla kazanç getirdiği belirtilerek, 3 odalı 80 metrekarelik bir evin ortalama kirasının 900 avro olduğu, odaların kiralanması halinde oda başı 470 avro ile 1410 avro gelir sağlandığı ifade edildi.

İspanya'nın genelinde oda kiralamanın en yoğun olduğu kent, Madrid olarak öne çıkıyor.

Tüm'daki kiralık odaların yüzde 25'ine sahip olan Madrid, şimdiye kadar yüksek kiralık oda fiyatlarıyla bilinen Londra, New York, Tokyo gibi büyük dünya kentleriyle yarışır düzeye gelmeye başladı.