• 23 Temmuz 2024 07:09
  • 0
  • 2 DAKİKA OKUMA SÜRESİ

“Turist istemiyoruz”a karşı “Turisti seviyoruz, ama bu büyüme sürdürülemez”

Bu haberi dinleyin
23 Temmuz 2024 “Turist istemiyoruz”a karşı “Turisti seviyoruz, ama bu büyüme sürdürülemez”


İspanya’da yayılan aşırı ziyaretçi trafiğine karşı eylemlerde dile getirilen ‘turist istemiyoruz’a karşı sesler de yükselmeye başladı.

“Turistler burayı canlandırıp para kazandırmıyor mu? Turist olmazsa iş olmaz, maaş olmaz, hiçbir şey olmaz. Onlar da buna bağlı değil mi?” deniyor.
BBC Türkçe’deki Nick Beake imzalı haberde 12 bin kişinin Femenia, meydanını doldurduğunu belirterek konuştuğu kişilerin aktardıkları ve taşıdıkları pankartlarda şunları duyup gördüğünü söylüyor:

İspanya’nın çeşitli bölgelerinde bir süreden beri peş peşe yapılan “Yeter, artık turist istemiyoruz” mitingi bu kez Mayorka’da " Rotayı değiştirelim, sınırlar koyalım, hadi bir yön değişikliği başlatalım -i sınırlayalım! sloganı ile yapıldı.

Gösteri için sendikalar ve yurttaş inisiyatiflerinin de aralarında bulunduğu toplam 110 platformdan 12 bin katılım oldu. 

Turizmden elde edilen gelirin daha iyi yeniden dağıtılması ve "sürdürülemez büyümeye" son verilmesi çağrısında bulunan katılımcıların profili çok çeşitliydi; çok sayıda ailenin yanı sıra sol gruplardan anti-kapitalist ve milliyetçi gruplara kadar her türden dernek de vardı.

İptal  değil sınırlama

Bu arada mitingi düzenleyen 'Daha Az, Daha Fazla Hayat Platformu’  “Yeter, artık turist istemiyoruz” sloganı yerine " Sürdürülemez büyümeye son, rotayı değiştirelim, sınırlar koyalım, hadi bir yön değişikliği başlatalım,i sınırlayalım’ ve benzeri sloganlarını kullandı.

Mitinge katılmayanlar da yollarda bazıları çevredeki sokaklarda turistlere "i seviyoruz " sloganlı çıkartmalar dağıttı.

Turizmsiz olmaz

BBC Türkçe’deki Nick Beake imzalı haberde şöyle deniyor:

İspanya’nın İstatistik Kurumu’na (INE ) göre Mallorca,  Minorka ve İbiza’nın da aralarında bulunduğu Balear Adaları en çok rağbet gören ve ençokziyaretçi alan yer. Geçen yıl adaları 14 milyon yabancı turist ziyaret etti.

Adaları geçen yıl ziyaret eden uluslararası ziyaretçi sayısı 2022'ye göre yüzde 9, geliri de yüzde 16 arttı.

Sıkıntı çekiyor, pay almıyoruz

Mitinge katlan Mallorca'lılar yaşanan rekorin getirdiği gelirden pay alamadıklarını anlatıyor. 

Turistlerin ne kadar faydalı olduğuna tartışma sadece Mallorca'da değil,’nın diğer bölgelerinde ve Avrupa’nın kalanında da yürütülüyor.

Mallorca'nın hayatta kalmak için giderek artane ihtiyaç duyduğunun bir mit olduğunu, birçok yerlinin yaşamayı artık karşılayamadığı içinrılmaya hazırlandığını söylüyor.

Aktivistlere göre yazlarında kiralanan evler yüzünden konut maliyetleri artıyor.

Mitinge katılanlar “Bu tür bir modeli sürdürmek imkansız” diyor. 

Turistler kamu alanlarını, kamu hizmetlerini ve doğal kaynakları da tüketiyor.

Kimliğimizi kaybediyoruz. Kültürümüzü korumak istiyoruz.