• 21 Ağustos 2024 08:15
  • 0
  • 3 DAKİKA OKUMA SÜRESİ

TUI’nin Rum kesiminin KKTC’ye geçişleri engelleme kararına tepki büyüyor

Bu haberi dinleyin
21 Ağustos 2024 TUI’nin Rum kesiminin KKTC’ye geçişleri engelleme kararına tepki büyüyor

 

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin (GKRY), Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne (KKTC) geçmek isteyen turistleri engelleme kararına TUI’nin uymasına tepkiler büyüyor.

Rum basının geçen hafta,'deki otel ve turistlere kiralanan evlerin Güney Kıbrısini olumsuz etkilediğini yazmasının ardından Rum Yönetimi, daha önceden'den rezervasyon yaptırmış turistlerin Güney Kıbrıs'tan kuzeye geçişlerini engelleme girişiminde bulunduğu gibi TUI ve diğer tur operatörleri ve rehberlere yönelik yaptırım tehdidinde bulundu. Bunun üzerine TUI de partnerlerine gönderdiği yazıda Güney Rum Kesiminden tarafına geçişleri durdurduğunu bildirdi.

Rum kesiminden tur operatörlerine tehdit ve santaj

KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ve Başbakanı Ünal Üstel, GKRY'nin tur operatörlerine ve rehberlere yönelik tehdit içeren söylemlerine sert tepki gösterdi. 

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, ülkesindeki sektörünü hedef alan Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'ne (GKRY) tepki göstererek, "Rum Liderliği, ekonomimizi çökertmeye yönelik 'abluka siyasetinin' odağına bu kez sektörümüzü koymuştur" dedi. 

KKTC Cumhurbaşkanlığından yapılan yazılı açıklamada Cumhurbaşkanı Tatar,'de tatil yapmak isteyen ve daha önceden rezervasyon yaptıran Avrupa Birliği (AB) ve diğer ülke yurttaşlarının geçişlerinin GKRY tarafından yasa dışı şekilde engellediğini belirterek, Rumların tur operatörlerine de şantaj yaptıklarını bildirdi.

GKRY yönetimine "Bu çağ dışı anlayışa son verin." çağrısı yapan Tatar, "Rum Liderliği"nin, 61 yıldır devam ettirdiği baskıcı ve Kıbrıs Türk halkının temel insan haklarını ihlal eden izolasyon ile zulmüne dayak siyasetini sürdürdüğünü söyledi.

Tatar, “Rum kesimi, ülkemizde tatil yapmak isteyen, AB vatandaşları da dahil olmak üzere, önceden rezervasyon yapmış olan kişilerin geçişini tamamen yasa dışı şekilde engellemeye yönelik adımlar atmaktadır. Rum yönetimi, bu siyasetini ilgili tur operatörlerine şantaj yaparak yürütmektedir” dedi.

Seyahat özgürlüğünekırı

Öte yandan Başbakan Üstel de, öncesinde'de rezervasyon yaptıran ancak Larnaka'dan'ye geçiş yapılmasını engelleyen Rum Yönetimi'ne karşı açıklamalarda bulundu. Üstel, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne geçen turistlere yönelik uyguladığı engellemeler, uluslararası hukukun seyahat özgürlüğü ve devletlerin egemenlik hakları açısından karmaşık bir durum yaratmaktadır. Bu tür uygulamalar, iki halk arasındaki gerilimi artırarakrımcılığa yol açmakta ve seyahat özgürlüğü gibi uluslararası hukukta korunması gereken hakları ihlal etmektedir " ifadelerini kullandı. 

Başbakan Yardımcısı ve, Kültür, Gençlik ve Çevreı Fikri Ataoğlu da , Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin (GKRY) Avrupa'dan gelen turistlerin 31 Ağustos tarihine kadar Güney Kıbrıs'tan Kuzey Kıbrıs'a geçişini engellemeye yönelik çabasını eleştirdi. Ataoğlu, GKRY'nin TUI tur operatörü ile yaptığı anlaşmanın Avrupa Birliği'nin (AB) serbest dolaşım ilkelerinekırı olduğunu belirtti. 

Kuşatma sırasıde 

Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Başkanı Tufan Erhürman da , Rum Yönetimi'nin Avrupalı turistlerin 31 Ağustos tarihine kadar Güney'den Kuzey'e günübirlik geçişlerini engelleme çabasına tepki gösterdi.

CTP) Genel Başkanı Tufan Erhürman yaptığı açıklamada, Avrupa'nın en büyük operatörlerinden TUİ üzerinden yapılan girişimle Güney Kıbrıs'ta konaklayan turistlerin kuzeye geçişlerinin engellenmeye çalışıldığını belirterek " "Mülkiyet sorununu ve hukuku enstrüman olarak kullanarak inşaat sektörüne yöneldikten,'deki üniversiteler konusunda Avrupa'daki yetkili makamlar nezdinde girişimde bulunduktan sonra, şimdi de sektörüne geldi sıra" dedi.