• 28 Haziran 2024 09:11
  • 0
  • 2 DAKİKA OKUMA SÜRESİ

Topkapı Sarayı gece ziyaretine açılırken rehber gözüyle gece müzeciliği

Bu haberi dinleyin
28 Haziran 2024 Topkapı Sarayı gece ziyaretine açılırken rehber gözüyle gece müzeciliği

 

Topkapı Sarayı, haftada bir gün gece ziyaretine açılıyor. Sarayı gece gezmenin maliyeti ise Türk yurttaşlarına 1.000 TL, yurt dışından gelenlere 5.000 TL olacak.

Millî Saraylara bağlı Topkapı Sarayı, 29 Haziran’dan itibaren hayata geçirilecek gece müzeciliği uygulaması ile haftada bir gün 21.00-23.00 saatleri arasında özel turla ziyaret edilebilecek. Türkiye Gazetesi'nin haberine göre, yeni uygulama çerçevesinde beş asırlık saray kompleksinin, cumartesi geceleri 250 kişilik gruplar hâlinde toplamda yaklaşık bin kişiyi ağırlaması planlanıyor.

Özellikle yabancı turistlerden gelen talep üzerine hayata geçirildiği belirtilen uygulama çerçevesinde ziyaretçilerin tarihî mekânlarda, ellerinde elektronik fener tutarak gezmesi de planlanıyor.

Sonbahara kadar devam edecek

Sonbahara kadar devam etmesi beklenen uygulama ile geçen sene yaklaşık 3,5 milyon ziyaretçi ağırlayan sarayın daha popüler hâle geleceği tahmin ediliyor.  Saray, halen 09.00-17.30 saatleri arasında hizmet veriyor.

Gece ziyaretine açık müzeler

Türkiye’de birçok tarihî mekân gece ziyaretine açık. Efes, Aspendos, Patara, Side ve Hierapolis ören yerleri gece yarısına kadar açık kalıyor. Galata Kulesi, saat 23.00’e kadar ziyaret edilebiliyor. İstanbul Arkeoloji Müzeleri ve Kız Kulesi, şimdilik saat 21.00’e kadar gezilebiliyor.asofya Tarih ve Deneyim Müzesi, Sualtı Arkeoloji Müzesi ve Akdamar Anıt Müzesi hâlihazırda gece 22.00’ye kadar kapılarını açık tutuyor.

Bir profesyonel turist rehberinin gece müzeciliği izlenimleri

Efes antik kentigece ziyaretine açıldı ama güvenlik eksikliği var. Jandarma kontrol noktası saat 17.00'den sonra kapanıyor .

Bu çok tehlikeli…Efes’in gece ziyarete açılması akla zarar bir karardır. 

Gezenlerin Çok azının yabancı turist olduğu , Türk misafirlerin bir çoğunun kurallara uymadığı , sigara içip yanan izmaritleri attıkları , girişe kapalı yerlerde gezindiklerini çok üzülerek gözlemledim..

Dünya kültür mirası listesinde olan gözbebeğimiz muhteşem bu antik kenti, yanan bir izmarit yüzünden yangın sonucu kaybetme tehlikesi var. 

Giren, çıkanın belli olmadığı ve olabilecek bir güvenlik zafiyeti yüzünden gece her türlü terör eylemi riski Söz konusu.

Koruma mı yoksa gelir mi ? 

Gece ziyaretçilerin çoğu müze kartla girip aman aman ekstra gelir de sağlamamaktadırlar.

Gece yaban hayatını da etkileyen ışık ve insan trafiğinin olumsuz sonuçları bir yana ; yılan , akrep sokması gibi risklerin yanısıra, gece yağan çiğ yüzünden iyice kayganlaşan mermer zeminler de çeşitli kazalara yol açacaktır. 2000 yıllık duvarlara yazı yazanları mı, etrafa çöp ve dışkılarını bırakanları mı ? Hangi olumsuzluğu anlatalım bilemedim.

Acilen bu konunun enine boyuna tartışılıp gerekli önlemlerin ilgili makamlarca çok geç olmadan alınması gerekmektedir.