• 03 Ağustos 2024 23:42
  • 0
  • 1 DAKİKA OKUMA SÜRESİ

Schengen çilesi: Türklere en yakın vize randevusu 2026'da!

Bu haberi dinleyin
03 Ağustos 2024 Schengen çilesi: Türklere en yakın vize randevusu 2026'da!

Avrupa Birliği (AB) ülkelerine seyahat için gerekli olan Schengen vizesi başvurularında yaşanan sıkıntı artarak devam ediyor. Türk yurttaşlarının vize başvurularına gelen ret kararları artarken, vize randevusu almakta zorlaştı. 

Avrupa ülkelerine yakın dönem için vize randevusu bulabilmek olanaksız hale geldi. İtalya ve Fransa için 2-3 sonrasına randevu bulunabilirken en erken 4 sonrasına randevu veriliyor. İlk defa ABD vizesine başvuracaklar için bekleme süresi ise çok daha uzun. Daha önce ABD vizesi almış ancak son 4 yıl içinde ABD vizesi bitmiş olanlara 2 içinde randevu verilirken ilk defa vize alacaklar için ABD’nin verdiği en yakın randevu tarihi Kasım 2026 dönemi. Randevu bulma dışında bir diğer sorunumuzu vize ret oranları oluşturuyor.

Red oranı 4 kat arttı

Vize başvurularına verilen ret oranı açısından 2024 yılı verilerine sahip olmasak da geçtiğimiz yıllara dair AB tarafından açıklanan istatistikler, Schengen bölgesi ülkelerine yurttaşların yaptıkları vize başvurularında verilen ret oranının son yıllarda gittikçe arttığı görülüyor..

2014’te Türkiye’den gerçekleşen Schengen vize başvurularına verilen ret oranı yüzde 4,4 seviyesindeyken 2023’te bu oran yüzde 16,1’e tırmandı. Vize ret oranlarının yıllar içinde ciddi biçimde arttığı görülüyor.

Red oranında Pakistan’dan sonra 2.sırada 

Pakistan’dan sonra vize reddi en fazla alan ikinci ülkeyiz. Özellikle son 2 yılda vize konusunda çok ciddi sıkıntılar yaşanıyor. İki yıl öncesine kadar vize başvurularının yüzde 3’ü vize reddi oluyordu ve bu ret genelde kişilerin eksik evraklarından kaynaklıydı ancak son yıllarda ‘yeterli görülmemiştir’ denip reddediliyor. 

Ret alanlar 20-30 yaş gurubu. Bu yaş rubuna gidip dönmeyecek gözüyle bakılıyor, ağırlıklı bu yaş gurubu ret alıyor.”