Şakir Paşa Ailesi’nin İzinde

“Şakir Paşa Ailesi: Mucizeler ve Skandallar” dizisinin yayınıyla, aralarında ünlü yazar ve sanatçıların bulunduğu aile kadar, onların yaşadıkları yerler-binalar da ilgi konusu oldu.
Şakir Paşa Köşkü - Büyükada
Dizinin ağırlıkla çekiminin yapıldığı Büyükada, bu ilginin başında geliyor. Şakir Paşa’nın 1900 yılında Büyükada’da satın aldığı Şakir Paşa Köşkü (eski Rosolato Köşkü) 1978 yılında yandı ve yerine Şakir Paşa Konağı adlı yeni bir bina yapıldı. Büyükada Şehbal Sokak üzerindeki bina da dizi nedeniyle ziyaretçi alıyor.
Tripo Köşkü - Büyükada
Dizinin Büyükada bölümleri ise, Şakir Paşa Konağı’nda değil, Büyükada’nın Maden bölgesinde, Sedef Adası’na bakan büyük bahçesi olan yörede, Tripo Köşkü’nde çekiliyor. Dizi sahnelerinin çekimi sırasında köşkün önü, adanın alışık olmadığı kadar çok araçla doluyor, asfalt zemin kumla kaplanıyor, sonra da temizleniyor. Çekim sırasında dizi oyuncuları da gelen geçen ziyaretçilerin ilgi odağı oluyor.
Adalar Müzesi’nde Şakir Paşa Konağı Sergisi - Büyükada
Tripo Köşkü’ne beş yüz metre mesafedeki Adalar Müzesi, Şakir Paşa Konağı ve Ailesi üzerine doğru bilgi almak için tek adres. Müzede, “Öncesi ve Sonrasıyla Şakir Paşa Konağı” adlı sergi açıldı. Büyükadalı gazeteci yazar Adil Bali küratörlüğünde 1 Mart’ta açılan sergi Temmuz sonuna kadar ziyaret edilebilecek. Sergide, köşkten ve Şakir Paşa ailesinin köşk yıllarından bilgiler ve fotoğraflar yer alıyor. Köşkten kalan az sayıda eşya da sergileniyor.
Şakir Paşa Apartmanı-Elmadağ
Dizide zaman zaman görüntülenen bir başka Şakir Paşa binası da, Elmadağ’da bir zamanlar Şakir Paşa Apartmanı olarak bilinen bina. Beş katlı tarihi apartman ne yazık ki 1973 yılında yıkıldı ve yerine eskisiyle hiç ilgisi olmayan dokuz katlı bir iş hanı yapıldı.
İstanbul Life dergisinin Nisan sayısında Nilay Örnek imzasıyla yayınlanan araştırma, ailenin Şakir Paşa Apartmanı dahil yaşadıkları yerlere yer veriyor.
Cumhuriyet Apartmanı – Taksim
Ailenin ressam üyesi Fahrünnise Zeid ve eşi İzzet Melih Devrim, Gezi Parkı manzaralı Cumhuriyet Apartmanı’nda yaşıyorlar. Ailenin öyküsüne kitabında yer veren Şirin Devrim (Fahrünnisa Zeid’in kızı) bu apartmandaki yaşantısından da uzun uzun söz ediyor.
El Irak Apartmanı - Harbiye
Seramik sanatçısı Füreya Koral, verem tedavisi için gittiği Paris’ten dönüşünde ikinci eşi Kılıç Ali Bey ile bu apartmana yerleşiyor ve ilk atölyesini burada açıyor. Apartmanın başka ünlü konukları da var. Demirtaş Ceyhun, Ercan Arıklı ve Ergin Telci Ar-Tel Yayınevi’ni bu apartmanda kurmuşlar.
Arif Paşa Apartmanı – Elmadağ
1973 yılında Şakir Paşa Apartmanı’nın yıkılmasıyla Füreya Koral atölyesini yanıbaşındaki Arif Paşa Apartmanı’na taşıyor. Arif paşa Apartmanı bugün de orijinal yapısını koruyor. Bina 1900’lü yılların başında Mimar Pappa tarafından yapılmış. Adını d6a saray doktoru Sarıcazade Arif Paşa’dan alıyor.
Ralli Apartmanı-Teşvikiye
12940’larda apartmanın dördüncü katında oturan ressam Fahrünnisa Zeid, ilk kişisel sergisini burada evinde açıyor.
Hayırlı Apartmanı - Gümüşsuyu
Fahrünnisa Zeid'in eşi Melih Devrim ile boşanmadan taşındıkları apartman. Irak Kıralı I. Faysal'ın kardeşi Emir Zeid ile tanıştıkları yer de burası.
Narmanlı Han – İstiklal Caddesi
1831 yılında inşa edilen ünlü Narmanlı Han, Şakir Paşa Ailesi’nden Aliye Berger ve eşi Karl Berger’e bir dönem ev sahipliği yapmış. Aliye Berger’in eşi öldükten sonra da uzun süre kaldığı han, o yıllarda ve sonrasında da uzun süre sanatçılara, yayınevlerine kiralanmış ve bir kültür sanat merkezi olarak anılmış.
Lütfen Bekleyin.