• 20 Ağustos 2024 09:52
  • 0
  • 2 DAKİKA OKUMA SÜRESİ

Rum Kesimi, TUI ile müşterileri KKTC’ye geçirmeme konusunda anlaştı

Bu haberi dinleyin
20 Ağustos 2024 Rum Kesimi, TUI ile müşterileri KKTC’ye geçirmeme konusunda anlaştı

 

Yıllardır Güney Kıbrıs'a giden AB yurttaşlarının’ye geçişine engel olamayan Rum Yönetimi, taktik değiştirerek, doğrudan şirketleriyle anlaşarak bu yolu kapattı.

TUI, Güney Kıbrıs'a yolladığı turistler için Kuzey Kıbrıs'a yönelik tur düzenlenmesi uygulamasını kaldırdı. 

TUI'nin mesajı

Rum Yönetimi ile anlaşma yaptığını duyuran TUl'nin Kıbrıs Operasyonları Yöneticisi Eva-Maria Scharin'inlere gönderdiği mesaj şöyle: "Bu e-posta ilenı anda hepinizi Kuzey Kıbrıs'a yapılan TUI Turları ile ilgili önemli bir güncellemeden haberdar etmek istiyorum. TUI, Kıbrıs Hükümeti ile İşgal Altındaki Kuzey Kıbrıs'a yapılan turların tanıtımını ve satışını durdurma konusunda bir anlaşmaya vardı. Bu, şu anda kuzeye geçiş yaptığımız tüm dillerdeki ve tüm turları kapsıyor. Bu uzun süredir devam eden operasyonu kapatmak için zamana ihtiyacımız olduğundan, 31 Ağustos 2024 tarihine kadar tüm turları gerçekleştireceğiz." 

AB serbest dolaşım ilkesinekırı

KKTC Başbakan Yardımcısı,Turizm, Kültür, Gençlik ve Çevreı yaptığı açıklamada GKRY'nin TUI tur operatörü ile yaptığı, Avrupa'dan Güney Kıbrıs'a gelecek olan turistlerin Kuzey Kıbrıs'a geçişini engelleyecek olan yeni anlaşma tepki gösterdi.

Ataoğlu, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin (GKRY) Avrupalı turistlerin 31 Ağustos tarihine kadar Güney'den Kuzey'e günübirlik geçişlerini engelleme çabasına tepki göstererek bu hareketin Avrupa Birliği'nin (AB) serbest dolaşım ilkesinekırı olduğunu söyledi.

Ataoğlu, "Sadece Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetiine değil ve sadece devlet düzeyinde değil, bu uygulama ile hem Güney hem de Kuzey Kıbrısini ve hem Güney'deki hem de Kuzey'deki tur rehberlerini zor duruma sokacağını belirterek, "Turizm, siyasete kurban edilemez.den geçimini kazanan insanları da yok sayabilecek bu uygulamadan bir an önce geri dönülmesi gerekmektedir. 

TUI anlaşması yanlış

Özellikle, TUI'nin 31 Ağustos 2024'e kadar Kuzey Kıbrıs'a düzenlenen turları tamamen durdurmayı planladığını duyurması, iki toplumdaki yerel çalışanların ve sektörü çalışanları için büyük bir belirsizlik yaratmıştır." diyen Ataoğlu, "Özellikle Avrupa Birliği ve BM'nin, böylesi uygulamalar karşısında kayıtsız ve seyirci kalması, iki uluslararası birliğin tarafsızlık ve güvenilirliğini Kıbrıs Türkü açısından ciddi şekilde sorgular noktaya getirmektedir" dedi.

Ataoğlu, TUI tarafından yapılan açıklamaya da değinerek, Rum Yönetimi ile varılan anlaşma gereği, Kuzey Kıbrıs'a düzenlenen tüm turların 31 Ağustos 2024'e kadar durdurulacağı yönündeki açıklamasının dain doğasınakırı olarak siyasi bir karar niteliği taşıdığını belirtti. Kararın, sınırın kuzeyindeki tüm turlar için geçerli olacağını duyuran TUI'nin bu kararı sonrasında, yerel rehberleri de olumsuz etkileyeceğini söyledi.

TUI’nin partnerlere gönderdiği yazı