• 23 Mayıs 2024 06:55
  • 0
  • 2 DAKİKA OKUMA SÜRESİ

Plajların halka açılması noktasında İtalya’da hava tersten esiyor

Bu haberi dinleyin
23 Mayıs 2024 Plajların halka açılması noktasında İtalya’da hava tersten esiyor

Yunanistan’da başlayıp diğer ülkelere ve Türkiye’ye de yayılan plajların halka açılması amaçlı ‘Havlu hareketi’ eylemleri üzerine hükümetler plajların halka açılması ve buraların ücretli kullanımına neden olacak uygulamaları yasaklarken İtalya’da hükümet ve belediyeler bu alanları özelleştirip kiraya vererek gelir elde ediyor.

Aralarında ve’ın da olduğu bir çok Avrupa ülkesi ve Türkiye’de plajlar halkın kullanımına açılırken İtalya’da bu alanlar özelleştirip kiraya veriliyor.

İtalya'nın sahip olduğu 8.000 kilometrelik kıyı şeridinde 3.325 plaj var. Bu plajlarda 12 binden çok kişi ve işletmeye kiraya verilmiş alanlar var. 

Halkın plajlardan ücretsiz olarak yararlanıp kullanmasına ilişkin Avrupa Birliği’nin (AB) konuyla ilgili kararlarına rağmen İtalya’da şu anda iş başında olan ve bundan önceki hükümetler buna uymayarak bu alanları özelleştirip kiraya veriyor. Benzer şeyi belediyeler de yapıyor. Hükümet ve belediyeler bu alanlardan yılda 100 milyon Avro gelir elde ediyor. Bu alanların yıllık 2 milyar Avro cirosu olduğu belirtiliyor.

Plaj lobisi

Bu konuda Avrupa’daki gelişmelerin tersine konumda olan İtalya’daki bu durumu Gazetecileri ve Yazarları Federasyonu (FEPET) Uluslararası İlişkiler direktörü Ignacio Vasallo Tourinews’teki yazısında şöyle değerlendiriyor

Bazı plajlarda bir kulübe, birkaç hamak ve bir şemsiyeyi kullanabilmek için yaz başına 6.000 Euro'dan fazla para ödemeniz gerekiyor.

Venedik Lido gibi en çok rağbet gören yerlerde, şemsiye ve üstünüzü değiştirmek için her yaz 6.000 Euro'dan fazla para harcamanız gerekiyor. Kalıcı olarak rezerve edilmişlerdir.

İmtiyazlar büyük zorluklarla karşılaşmadan yenileniyor, hatta gizlice 250 ile 750.000 avro arasında satılıyor. 

Buraları kiralayan ve işletenler siyasi nüfuzunu etkili bir şekilde kullanan güçlü bir Assobalneari lobisi oluşturdu.

AB kararları uygulanmıyor 

Bunlar olanlar ile de yetinmeyip daha çok yerin kendilerine verilmesini sağlayacak, şu anda entegre olmayan alanları da içerecek şekilde tasarladıkları yeni kıyı haritasının, 3000 metre daha uzatılarak İtalya kıyılarını 11.000 kilometreye kadar uzatılmasını istiyor

2006 yılında bir Avrupa Birliği direktifi hizmet sektörünün serbestleştirilmesine karar verdi, ancak İtalyan hükümetleri bunu plaj imtiyazlarına uygulamadı.

2006 yılında Avrupa Birliği, plaj imtiyazlarında rekabetin artırılmasını gerektiren hizmet sektörünün serbestleştirilmesine yönelik Bolkestein direktifini yürürlüğe koydu. Ancak ardı ardına gelen İtalyan hükümetleri, AB'den gelen defalarca çağrılara ve çok sayıda karara rağmen konuyla ilgili her kararı erteliyor. AB, 2016 yılında İtalya'ya karşı yaptırım prosedürünü başlattı ancak İtalyan Hükümeti, durumu uzatmayı başardı. Her yıl AB'ye reformlara devam edeceğine ilişkin güvence verdi.

Kasımında AB, Bolkestein direktifinin taleplerine 16 Ocak'a kadar uymaması halinde İtalya'yı AB Adalet Divanı'na göndermekle tehdit etmişti.

İtalyan Hükümeti, Salvini gibi tavizleri yenilemek isteyenler ile Brüksel'le anlaşma isteyen ılımlılar arasında anlaşma arayışına girdi.

Ancak İtalyan Hükümeti bir kez daha Avrupa seçimleri sonrasına kadar zaman kazanmayı başardı.