• 09 Temmuz 2023 13:51
  • 0
  • 4 DAKİKA OKUMA SÜRESİ

Plajlar; ücret, yasaklar ve diğer düzenlemeleri ile gündemde, konu birçok ülkede tartışılıyor

Bu haberi dinleyin
09 Temmuz 2023 Plajlar; ücret, yasaklar ve diğer düzenlemeleri ile gündemde, konu birçok ülkede tartışılıyor

Bir yandan aralarında, İtalya ve Portekiz’in de olduğu ülkelerde plajlarla ilgili peş peşe düzenlemeler yapılıp yasaklar getirilirken bir yandan da kamuya açık olması gereken plajların değişik yöntemlerle ve farklı adlar altında yüksek ücretler talep edilmesine yönelik şikayetler artıyor.

Bu arada Türkiye’de Kıyı Yasası gereğince plajların kamuya açık olması anayasal haklardan olduğu plajlar değişik yöntemlerle ücretli hale getiriliyor.

Türkiye dahil birçok ülkede son dönemde bu alandaki uygulamaların plajları ücretli hale getirmeye yönelik hazırlıklar kapsamında zemin oluşturma amaçlı olduğu savunuluyor.

Konu diğer ülkelerde de tartışılıyor.

İspanya’da medyasında konuyla ilgili haberlerin son dönemde arttığı dikkat çekiyor. Nitekim’da yayınlanan 

Tourinews adlı haberleri portalında “Gelecekte plaj tesislerine giriş ve kullanım ücretli olacak mı? Başlıklı yazıdan bu yönde girişimler olduğu anlaşılıyor.

Ricardo ZapataGarcía imzalı yazıda şöyle deniyor

Sorduğumuz şey çok uzak bir şey değil.

Bu yıl İtalya’nın Sardunya’sında bazı koylarından denize girmek isteyenler plajı kullanacağı saate göre ücret ödeyecek.

Yerel yönetim bu önlemi kıyıları aşırı kalabalıktan korumak amaçlı aldığını söylese de bunun diğer bölgelere de yayılacak plajların ücretli hale getirme yönündeki bir girişimdir.

Türkiye

Kültür velığı’nın ülkenin değişik yerlerinde açtığı halk plajlarında bile cüzi e ola bir ücret alınırken son dönemde özel plajlarla karşılaşılıyor. Bu plajlardan yararlanmak için "harcama limiti" adı altında belirli bir ücret ödenmesi isteniyor.

Konuyla ilgili olarak Change.org sitesinde, "Kıyılar halkındır" başlığıyla imza kampanyası başlatıldı. 

Portekiz

İspanya’da çıplak güneşlenme, İtalya’da havlu ile yerırma,  çeşitli ülkelerde kumsalda sigara içme yasağına Portekiz de plajda yüksek sesle müziğe yasak getirerek katıldı. Yerel halkı ve turistleri rahatsız eden yüksek sesle müzik çalınması Ulusal Denizcilik Otoritesi (AMN) tarafından yasaklandı. Portekiz’de sahilde müzik çalmanın cezası 36.000 Avro.

Plajlar ile ilgili olarak daha önce de'da Barselona, ​​plajlarda sigara içilmesin yasaklamıştı.

İtalya Sardunya’da da plajlarda havlu yasaklanmıştı.

İspanya 

İspanya, başta Mayorka olmak üzere  diğer merkezlerinde de özellikle’den gelen aşırı alkol alma ve diğer uygunsuz hareketlere kısıtlama getiren düzenlemelere devam ediyor.

Bu kapsamda “Sarhoşi” ve diğer turistleri rahatsız eden davranışlara peşpeşe yasaklar getiriliyor.

İspanya’nın merkezlerinden Mayorka'nın Ses Salines Belediye Meclisi kentsel plajlarda çıplaklığı yasaklayan ve bunu para cezasıyla cezalandırılabilecek bir yönetmelik yayınladı. Kurala uymayanlara 750 Avro'ya kadar para cezası verilecek.

İspanya'da1989'da kamuya açık yerlerde çıplak gezmenin skandal suçlar kapsamından çıkarılmıştı. Bu yönde yeni düzenlemelere gidiliyor.

Belediye yönetmeliğinde kumsalda çıplak dolaşmak ya da güneşlenmek cinsel ilişkide bulunma eylemiyle eş tutularak yasaklanıyor.

Bu arada'nın Katalonya eyaletinde tersine bir gelişme yaşanıyor.

Katalonya’da kadınlar havuzlarda üstsüz yüzmelerinin engellenmesinden şikayetçi.

Gelen şikayetler üzerine Katalonya bölgesi hükümeti kasaba ve belediye binalarını kadınların halka açık yüzme havuzlarında üstsüz dolaşmasına izin vermeleri konusunda uyardı.

Kadınların üstsüz dolaşması 2020 Katalan eşitlik yasası kapsamında kabul edilmişti.

İtalya

İtalya'nın Sardunya adasında aşırı turist ziyaretlerine kısıtlama getirme çalışmaları kapsamında bir dizi önlem aldı. Önlemler arasında aralarında adanın kıyı şeridindeki pembe plajının da olduğu kumsallara havlu serilmesi yasaklanırken girişler ücretli hale getirilmesi de var.

Krallara uymayanlara 3.500 Avro’ya varan para cezaları kesilecek

Benzer önlemi İtalya Sardunya’daki Spiaggia Rosa bölgesinde de uygulanıyor. Buradaki pembe kumları görmek buradan denize girip güneşlenmek için her gün binlerce turist geliyor.
Yerel yönetim, pembe kumsalı korumak amacıyla bu plajda kumsalda yürüyene 500 Avro ceza kesiyor.

La Maddalena, Cala Coticcio ve Cala Brigantina da ziyaretçi sayılarını sınırlıyor. La Maddalena takımadalarında artık iki plaja erişim kısıtlı, yaz boyunca günde sadece 60 kişi Cala Coticcio ve Cala Brigantina'yı ziyaret edebiliyor.

Adanın kuzeydeki Cala Brandinchi ve Lu Impostu bölgeleri ne de 15 Haziran ile 15 Eylül arasında ziyaretçi sayısı 1.447 ve 3.352 ile sınırlandıracak. Cala Mariolu'da günde 700 kişiye izin veriliyor.

Batı kıyısında, Stintino'nun ünlü Pelosa plajı artık günde sınırlı sayıda ziyaretçiye açık. Plaja günlük maksimum 1.500 kişinin girmesine izin veriliyor. 

Doğu kıyısındaki Ogliastra'da, Cala Birìala'ya günde 300 kişinin girmesine izin veriliyor, buraya tekneyle gelenler ancak 90 dakika kalabiliyor.

Benzer şekilde, Cala dei Gabbiani'ye gelen ziyaretçiler de 300 kişi.