• 24 Temmuz 2024 07:05
  • 0
  • 2 DAKİKA OKUMA SÜRESİ

Paris Olimpiyatları protestolarla başlıyor Eyfel Kulesi ziyarete kapatıldı

Bu haberi dinleyin
24 Temmuz 2024 Paris Olimpiyatları protestolarla başlıyor Eyfel Kulesi ziyarete kapatıldı

26 Temmuz ile 11 Ağustos arasında yapılacak olan Paris Olimpiyatları’ndan 15 milyon ziyaretçi bekleyen Fransa’da başlayıp yayılan aşırıe yönelik eylemlerin Paris’e taşınan eylemleri ile karşı karşıya.

Fransa’da açılışı bugün yapılıp 26 Temmuz Cuma günü başlayacak Olimpiyatlar öncesi artan ziyaretçi trafiğinin neden olduğu sıkıntılara dikkat çekmek isteyenler, aralarında turistlerin de olduğu kesimlerin Eyfel Kulesi’nin olduğu Trocadero meydanında eylem yaptı. Eylemler üzerine Eyfel Kulesi ziyarete kapatıldı.

Fiyatlar katlandı

Paris Ofisi yöneticisi Corinne Menegau, Olimpiyat meşalesi yanar yanmaz yüzde 25'lik bir artışın beklendiğini söylüyor. “Yazın ikinci yarısına doğru ziyaretçi akışında bir değişiklik gözlemliyoruz” diyor.

Paris ve çevresinde konaklamanın astronomik fiyatlara ulaştı, ziyaretçi akını beklentisiyle fiyatlar patladı.

Eylemlere turistler de katıldı

Fransa’da bulunan turistle olimpiyatlar nedeniyle Paris’teki; Notre-Dame, Louvre , Esplanade  des Invalides  veGrand Palais  gibi turistik mekanların ziyarete kapatılmasına tepkili turistlerin de katıldığı gösterilerde Olimpiyat meşalesinin yakılacağı Trocadero koridorunda yuhalamalar yapıldı.

Her yıl aldığı 40 milyondan ziyaretçi ile dünyanın en çok ziyaret edilen şehirlerinden Paris, normal zamanlarda, Haziran ve Temmuzlarında, çoğu yurt dışından olmak üzere her gün yaklaşık 10.000 yolcu Seine Nehri üzerinden seyahat ediyor. 

Katkısı  tartışılıyor

MKG Consulting' Danışmanlık’ın raporuna göre, Haziranında gecelik konaklamalar önceki yıla göre dörtte bir oranında azaldı.

Otel sahipleri, mağaza işletmecileri, restoran işletmecileri ve eğlence organizatörleri; hayal kırıklığına uğradıklarını söylüyor.

MKG raporunda olimpiyatların maliyetleri çıkarılırken Paris Olimpiyatlarınıne ve ülke ekonomisine sağlayacağı katkının belli olmadığı belirtiliyor. 

Raporda şöyle deniyor: 

“Mega etkinlikten ekonomik olarak geriye ne kalacağı henüz net değil. Bu büyük etkinliğin açısından, özellikle de Paris'te, bunun iki ucu keskin bir kılıç olduğu ortaya çıkıyor. 2024 Oyunları yazında Paris'e gelen ziyaretçi sayısı seyahat endüstrisinin moralini bozuyor. Spor etkinliğinin ekonomisi söz konusu olduğunda, sonuç sıfır toplamlı bir oyun haline gelebilir.”

Bireysel, grup ve iş seyahatinde olanlar Paris'ten kaçınıyor çünkü acil durumlarda A noktasından B noktasına gitmek çok daha zor. Aslında Paris Turist Kurulu, Haziranında havalimanlarına yüzde on, Temmuzının ilk üç haftasında ise yüzde 15 daha az varış kaydetti.