• 10 Temmuz 2024 08:13
  • 0
  • 2 DAKİKA OKUMA SÜRESİ

OECD: İspanya en yüksek turizm gelir fazlası veren ülke, Türkiye 2. sırada

Bu haberi dinleyin
10 Temmuz 2024 OECD: İspanya en yüksek turizm gelir fazlası veren ülke, Türkiye 2. sırada

 

Kısa adı OECD olan Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü 2024 Raporunu yayınladı. Ağırlıklı olarak salgın öncesi ve sonrası gelişmelerin derlendiği vein GSYH’lere etkisine vurgu yapılan raporda, Türkiye’nin salgın sonrası geliri ve giderinden oluşan dengesinde en hızlı toparlanan ülke konumunda olduğu belirtildi. 

Turizmde fazla veren 2.ülke

Raporda yer alan tabloda, 2022 itibariyle Türkiye 37 milyar 610 milyon dolar net geliriyle, OECD’ye üye ve partner ülkeler arasında en yüksek ikinci fazlayı veren ülke oldu. En yüksek fazlayı ise 50 milyar 971 milyon dolar ile oluşturdu. En yüksek açık ise 58.2 milyar dolar ile’da görüldü.

Dünya turist sayısını yüzde 32’si 5 ülkenin

OECD raporunda, Birleşmiş Milletler verisine dayalı olarak, 2022 itibariyle Türkiye’nin gelen turist bakımından dünyada 4. sıradaki destinasyon olduğu da belirtildi. Salgın sonrası, sırasıyla Fransa ve’nın ilk iki sırayı, ABD’nin üçüncü sırayı aldığı ve Türkiye’nin de İtalya’nın üstünde 4. sırada bulunduğu kaydedildi. Bu beş ülkenin dünya turist sayısının yüzde 32’sini oluşturduğu belirtildi.

Türkiye değerlendirmesi

Raporda, Türkiye’nin web tabanlı sürdürülebilirlik izleme sistemi iyi örnek olarak gösterilirken, sayısallaşma alanında da gelişme için program uygulaması örnekler arasında sayıldı. Bunun inovasyonu teşvik yanında, ziyaretçi deneyimini de iyileştirme amacına dikkat çekildi. Çalışan haklarını korumak için Türkiye’nin KOBİ’lere yönelik vergi ve prim teşviki uygulamalarına da vurgu yapılan raporda, sektörün insan kaynağı için Meslek Lisesi uygulaması da iyi örnek olarak nitelendi.

Raporda, OECD ortalamasındain GSYH’ye net katkısı 3,9 olarak hesaplandı. OECDin gelişmesi için ülkelere, yeni destinasyonlar geliştirerek ziyaretçi türünü çeşitlendirme, daha geniş kalkınma stratejileriyle ilişkilendirerek çalışanlarının ihtiyaçlarını çözme, sayısal çözümler, yeşil işletme, yenilikçi çalışma modellerini uygulama için şirketlerini teşvik etmeyi tavsiye etti. 

Turizmde gelir gider dengesi fazla veren ülkeler  (Milyon dolar)

Ülke

Turizm gelir/gider fazlası

İspanya

50.971

Türkiye

37.610

ABD

21.557

İtalya

19.191

Fransa

18.375

Kaynak: OECD 2024 Raporu