• 13 Ocak 2023 08:27
  • 0
  • 2 DAKİKA OKUMA SÜRESİ

Net Holding-Ağaoğlu'nun Milas’taki 'turizm kenti' projesine durdurma!

Bu haberi dinleyin
13 Ocak 2023 Net Holding-Ağaoğlu'nun Milas’taki 'turizm kenti' projesine durdurma!

Ali Ağaoğlu'nun Net Holding sahibi Besim Tibuk ile birlikte yapacakları ile Milas arasında bulunan Mandalya Körfezi’ne kurmak istedikleri 30 bin kişilik 'turizm kenti' projesine yargı durdurma kararı verdi.

Akdeniz İnşaat'ın ile Milas arasında bulunan Mandalya Körfezi’nin kıyısında koruma altındaki birinci derecede doğal ve arkeolojik SİT alanında bulunan 9 milyon 700 bin metrekare alana 4,5 milyon metrekarelik inşaat alanına 30 bin kişiye yerleşim alanı açılması planlanan proje için ÇED raporunun onaylanması sonrası sivil toplum örgütleri projeyi yargıya taşımıştı.

Net Holding, Ağaoğlu Grubu ile Eylül 2017'de  "Düzenleme Şeklinde Taşınmaz Satış Vaadi ve Hasılat Paylaşımı Esasına Göre İnşaat Sözleşmesi" imzalanmıştı.

Muğla Çevre ve Ekoloji Politikaları Derneği’nin açtığı dava Muğla 2. İdare Mahkemesinde görüldü. Mahkeme heyeti, projenin, uygulanması halinde telâfisi güç zararlar doğabileceğinden 2577 Sayılı Kanun'un 27'nci maddesi uyarınca teminat alınmaksızın yürütülmesinin durdurulmasına karar verdi.

Farklı özellikte otellerde yer alıyor

25rı bölümden oluşan 3 bin 683 konut, 230 odalı golf oteli, 505 odalı SPA oteli, 255 odalı apart ve 510 odalı bir grand oteli kapsayan projederıca altı adet günübirlik tesis, bir adet golf sahası, altı adet ticaret merkezi, otoparklar, yüzme havuzları, su oyunları alanları, AVM, spor salonları, okul ve sağlık birimleri gibi onlarca bina ve tesis inşa edilecek.rıca projede 8 yapay göl de bulunuyor. Burada en az 16 bin kişinin yaşaması planlanıyor.

Proje alanın hemen bitişiğinde dünyanın sayılı sulak alanlarından, Tuzla Sulak Alanı yer alıyor. Burası Bargylia antik yerleşim birimiyle beraber özellikle kuş türlerine ev sahipliği yapıyor. Nitekim alan 2001 yılında IBA (Important Bird Area) tarafından tavizsiz korunması gereken kuş bölgesi ilan edildi. 2004’te Ulusal Sulak Alan Komisyonu, koruma kapsamına aldı. Alanda 197 kuş türü bulunuyor. 52 tür sadece bu alanda ürüyor. 37 tür göç ve kış döneminde görülüyor. 2 tür yaz göçmeni, 11 tür ise ilkbahar ve sonbaharda geçiş yapıyor. Toplam 146 tür, Bern Sözleşmesi kapsamında koruma altında. Bölge, dünyada soyu tükenen tepeli pelikanın da yuvası olma özelliğine sahip.