• 13 Eylül 2024 08:23
  • 0
  • 2 DAKİKA OKUMA SÜRESİ

"Nakit paranın yasaklanacağı sürece girmiş bulunuyoruz"

Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ Taslağı'nı kamuoyunun görüşüne açtı. Düzenlemenin yürürlüğe girmesi halinde nihai tüketiciler de tevsik (belgeleme) zorunluluğu kapsamına alınacak. Tevsik zorunluluğu kapsamında olanların, 7 bin lirayı aşan ödeme ve tahsilatlarında banka, PTT veya aracı finansal kurumları kullanmaları zorunlu olacak.

Bu haberi dinleyin
13 Eylül 2024 "Nakit paranın yasaklanacağı sürece girmiş bulunuyoruz"

Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Mal ve hizmet satışlarında 7 bin TL'yi geçen alışverişlerde nakdin geçersiz olup, banka ya da kartıyla alışverişin yapılması için çalışma başlatılıyor. Bu 7 bin TL başlangıç. Miktarı önce 5 bin TL'ye ardından 2 bin 500 TL'ye düşürecekler. Hedefleri, 2030 yılında sıfır nakit kullandırmak. Türkiye Cumhuriyeti'nde nakit paranın yasaklanacağı, kullanılmayacağı sürece girmiş bulunuyoruz. Daha önce bir nakit paranın geçmediği zincir market önünde de açıklamamız olmuştu" dedi.

 Şahin, "Gelir İdaresi Başkanlığı tebliğinden sonra, 'Bu hata, yapmayın' dedik. Demek ki o sesimiz çok duyulmamış. Meselenin ne olduğunu biliyoruz. 'Vergi kaçakçılığını, kayıt dışı ekonomiyi önleyeceğiz' gibi süslü laflara karnımız tok. Buna inanmıyoruz. Burada yapılmak istenen şey başka. Siz vergi kaçakçılığını yıllardır önleyemediyseniz zaten bırakın gidin. Bu işin sadece nakit paranın kaldırılıp, banka kartlarına dönüşmesi ile çözüleceğini düşünüyorsanız o çok daha tuhaf. Tebliğde şöyle bir ifade var; 'Bir tüketici bir buzdolabı alırsa ve bunun bedeli 20 bin TL ise bunu nakit ödeyemez kart aracılığıyla ödeyecek.' Gelir İdaresi demek istiyor ki buzdolapları kaçak geliyor, fabrikalar faturasız satıyor. Mağazalar, bunu faturasız satabilir" şeklinde konuştu. 

Tebliğ taslağında 7 bin lirayı aşan ödemelerini finansal kuruluşlar kanalıyla yapmayıp elden yapanlara, ödeme tutarının yüzde 10'u oranında ceza kesileceği, nihai tüketiciye kesilecek ceza tutarı 5 bin liradan az olamayacağı belirtiliyor.

Bu durumi nasıl etkileyecek?

Kredi kartlarının komisyon alması, çapraz kur farkı, kartı kullanımı yaygınlığının genellikle Avrupa'dan gelen turistlerce sınırlı olması, nakite duyulan güven gibi unsurlar turistlerin harcamalarını etkileyecek. Zira turistlerin Türkiye'de banka hesapları da bulunamıyor.* Düzenleme bu haliyle yasalaşırsa turist getirenler zor durumda kalacak. 

*2022 yılında yapılan yasal değişiklik ile ikamet izni olmayan yabancıların Türkiye'de banka hesabının olması oldukça güçleştirilmişti.

Yorumlar

  • Lütfen Bekleyin.

Yorum Yaz