• 26 Ağustos 2024 07:09
  • 0
  • 2 DAKİKA OKUMA SÜRESİ

“Kıyıların korunmasına dikkat edilmiyor”

Bu haberi dinleyin
26 Ağustos 2024 “Kıyıların korunmasına dikkat edilmiyor”

 

Tarihçi Prof. Dr İlber Ortaylını zamanda profesyonel turist rehberi. Ortaylı Hürriyet Gazetesi’nde pazar günkü Pazar Buluşması köşesinde bir süreden beri ile ilgili konuları da ele alıyor.

Ortaylı Pazar günkü yazısında kıyıların korunmasına dikkat edilmediğini belirterek, kıyıların halka açılması ve kıyıları otellerin işgal etmesini önleme konusunda Franco örneğini anımsatarak “Bunu sosyalist eğilimlerle yapmadığını” belirterek şunları yazdı:

“Kıyıların korunması aslında kanunlarımızda var. Fakat buna dikkat edilmiyor. Her zaman tekrar ediyorum; 

Ispanya'da General Franco kıyıları umuma açtığında ve kıyıları otellerin işgal etmesini önlediğinde bunu sosyalist eğilimlerle yapmadığı açık. Sadece düzenin bozulmasını, kavga çıkmasını önlemek istiyordu. 

Nitekim sıkıntılı belirtiler ülkemizde görülmeye başlandı. 

1980'lerin başında o zamanki Müsteşarı Mukadder Sezgin, Turgut Özal'a verdiği raporda kıyı uzunluklarımız budur ve nüfusumuz budur, çok yakında bu nüfusun çoğu kıyılara hücum edecek, tatil yapmak isteyecek ve birçoğu da buralarda yerleşecek. Çünkü büyük şehirlerin bazılan nüfusu kaldırması mümkün değil. Çalışanların birçoğunun Ankara gibi yerlerde ilelebet yaşamasını bekleme mümkün değil, demişti. 

Hızla bu öngörü gerçekleşti. 

Bugün kıyılara hücum edenler haklı olarak isyan ediyorlar.'un hâli ortada, fakat sosyal demokrat belediye başkanının "Bizim belediye plajlarımız herkese yeter" demesine de ancak gülünür. 

Yani bu demek oluyor ki bir şekilde kıyıları kapatıp plaj açanlar ve oraya astronomik fiyatlarla müşteri kabul edenler makul görülmeli. 

Bazıciler de bunu destekleyen görüşler ileri sürüyorlar. yarımadasını biraz bilen insanların bu gibi görüşleri paylaşması mümkün değil. 

Muğla vilayetinin çeşitli köşelerinde kıyı şeridinin peyzajını bozacak özel yapılanmalar var. Bunu yapanların bazıları otelciler. Yağmalama alışkanlığı edinenler arasından çıkıyorlar.