• 27 Mart 2025 09:34
  • 0
  • 2 DAKİKA OKUMA SÜRESİ

“Kartalkaya'daki otele yabancı bir tur operatörünün müşterileri gidiyor olsaydı, bu felaket yaşanmayacaktı”

Komisyon üyeleri arasında en çok tartışılan bu cümle, TÜRSAB Başhukuk Müşaviri İlker Ünsever'den geldi. 30 sayfalık tutanak içinde gözden kaçmaması için haber değeri olan bu konuyu tutanaklardan aktarmak istedik.

Bu haberi dinleyin
27 Mart 2025 “Kartalkaya'daki otele yabancı bir tur operatörünün müşterileri gidiyor olsaydı, bu felaket yaşanmayacaktı”

Kartalkaya yangınını araştırmak için kurulan Meclis Araştırma Komisyonu tutanaklarında, bir cümle dikkat çekiciydi.

Komisyon üyeleri arasında en çok tartışılan bu cümle, TÜRSAB Başhukuk Müşaviri İlker Ünsever'den geldi. 30 sayfalık tutanak içinde gözden kaçmaması için haber değeri olan bu konuyu tutanaklardan aktarmak istedik.

Şöyle diyordu konuşmasında Ünsever:

"Çok acı duyarak şunu söylemek istiyorum, gerçekten acı duyarak: Eğer Kartalkaya'daki otele yabancı bir tur operatörünün müşterileri gidiyor olsaydı bu felaket yaşanmayacaktı. Türkiye "incoming" pazarında güçlü olan bir ülke olarak tanınıyor turizmde. "Incoming" alanında faaliyet gösterenler, biraz önce konaklama tesislerinin, kurumlarının değerli yöneticileri söylediler, yabancıların kendi turistlerini ağırlayacakları bu ülkedeki tesisleri nasıl denetleyeceklerine dair düzenlemeleri var. Bakın, şu anda elimdeki kitapçık, 7 dilde, bu da Türkçesi, ABTA yani İngiliz Seyahat Acentaları Birliğinin denetim kitapçığı. Nerede? Turistik tesislerde. İngiliz turistlerin getirileceği tesislerde yapılacak denetimlere ilişkin standartlar burada. Yangınla ilgili 49 sayfa var. Sonunda ne var? Haftalık, aylık, sezonluk yapılacak denetimlerin çizelgesi var... Almanlar, Avrupa Birliğine tabi olduğu için, biraz önce arz etmeye çalıştığım diğer 2012 Nisan tarihli standarda uygun olarak aynı denetlemeyi yapıyorlar...."

Ünsever, komisyon üyelerinin Türkiye'de ne eksik sorusuna verdiği yanıt ise şöyle oldu:

"Bence ülkemizdeki bu yetki karmaşası denetimlerde de etkin olmayı ve işlevin gerçek yönüyle ifa edilmesini engelleyen bir unsur olarak karşımıza çıkıyor. Bu konuda aslında biraz önce otelleri denetleyen makamın Seyahat Acenteleri Birliği olması. Avrupa Birliği’ndeki düzenlemelerde denetçi makamların yine sektörün içinden destek almasının zorunlu kılınması çapraz denetim dediğimiz bir prensibin de hayata geçirilmesini gerektiriyor. Yani müşterisini otele teslim eden tarafı temsilen ve akredite olmuş bir kurumun denetlemesi. Her şeyin belgeyi veren tarafından tekelde denetlenmesi, belgeyi vermek ve denetimi yapmak işinin aynı makamda birleşmesi yerine devletin, idarenin en üstü olan Bakanlığın aslında kontrol ve itiraz mekanizmalarında yetkili olması, denetçileri denetlemesi esasının getirilmesi yerinde olacaktır. Turizm mevzuatı yangınla ilgili özel hüküm taşımaması açısından ciddi bir eksiklik içermektedir ama turizm tesisleri sözlerimin başında söylediğim gibi, yabancılarla çalışma zorunluluğundan dolayı aslında Türkiye'de neredeyse en fazla standarda, Avrupa Birliği standartlarına, İngiltere standartlarına uygun güvenlik önlemlerinin yer aldığı yapısal olarak da işlevsel olarak da kurumlardır.”

Ayrıntısı için Meclis Komisyonu tutanaklarının tamamını aşağıda Dosyalar kısmında paylaşıyoruz. 

Dosyalar

Yorumlar

  • Lütfen Bekleyin.

Yorum Yaz