• 26 Haziran 2024 08:27
  • 0
  • 1 DAKİKA OKUMA SÜRESİ

İngiltere ve Fransa’da erken seçimin gündemi: Brexit’ten sonra Frexit mi

Bu haberi dinleyin
26 Haziran 2024 İngiltere ve Fransa’da erken seçimin gündemi: Brexit’ten sonra Frexit mi

İngiltere ve Fransa ‘da önümüzdeki hafta erken seçime gidiliyor. Seçim süreci ve olası sonuçlar ile ilgili tartışmalarda Avrupa Birliği (AB) üyeliği ve AB ile ilişkiler ilk sıralarda yer alıyor.

İngiltere’de 2016'daki Brexit referandum ile AB üyeliğinden çıkma sürecine benzer bir sürecin bu kez Fransa’da Frexit olarak gündeme gelebileceği konuşuluyor.

Frexit endişesi

Avrupa Parlamento Seçimleri'nde aşırı sağın zaferinin ardından, Cumhurbaşkanı Macron’un Ulusal Meclis’i feshetmesiyle Fransa yeni bir seçim sürecine girdi. 30 Haziran ve 7 Temmuz tarihlerinde yapılacak seçimler için Ipsos tarafından gerçekleştirilen anket sonuçları, Le Parisien gazetesi ve Radio France adına açıklandı. Ankete göre, aşırı sağcı ittifakın oyları yüzde 35,5, sol ittifakın oyları ise yüzde 29,5 olarak belirlendi. Macron'un eski seçmenleri ise üçe bölünmüş durumda.

Fransa'da erken seçimlerin ilk turuna bir haftadan az süre kala aşırı sağ anketlerde lider. Fransa'nın Avrupa Birliği'nden ayrılması (Frexit) ihtimali endişe yaratıyor.

Eski Avrupa Birliği (AB) Brexit Başmüzakerecisi Michel Barnier, Fransa’nın Avrupa Birliği’nden (AB) çıkması anlamına gelen 'Frexit’e' karşı uyarıda bulundu. 

Barnier, aşırı sağcı Ulusal Birlik (RN) partisinin liderleri Jordan Bardella ve Marine Le Pen’i Avrupa karşıtı olarak değerlendirdi.