• 12 Ağustos 2024 07:20
  • 0
  • 4 DAKİKA OKUMA SÜRESİ

"İklim değişikliği ile mücadelede turizm önemli rol oynamalı”

Bu haberi dinleyin
12 Ağustos 2024 "İklim değişikliği ile mücadelede turizm önemli rol oynamalı”

 

İklim değişikliği yalnız tarımsal üretimi değil,i ve sektör dinamiklerini de olumsuz etkiliyor.

Şiddeti her geçen gün artan su sorunu ile iklim değişikliğine bağlı sıcaklık artışı, hareketlerini yavaşlatıyor. Bu alandaki gelişmelerden, kışi de nasibini alıyor. Sektör temsilcileri sorunun etkilerinin azaltılmasının sürdürülebilir yatırımlara bağlı olduğuna dikkat çekiyor.

Ekonomi Gazetesi’ndeki Fikri Cinokur’un haberinde konaklama kesimi temsilcilerinin konuya ilişkin değerlendirme ve alınacak önlemlere ilişkin önerilerine yer veriliyor.

Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) Başkanı Kaan Kavaloğlu, iklim değişikliği ile mücadelede sektörünün önemli bir rol oynaması gerektiğini söylüyor.

Aşırı sıcaklar sektörünü ve turistleri etkiliyor

Yüksek sıcaklıkların, sektöründe bir dizi etkiye yol açabildiğine dikkat çeken AKTOB Başkanı Kavaloğlu, ‘’Örneğin, doğai destinasyonlarındaki su kaynaklarının azalması, tarım ürünlerinin verimliliğinde düşüş, turistlerin seyahat tercihlerinde değişiklikler ve sağlık sorunları gibi faktörler ön plana çıkıyor. Turistlerin bölgeye olan talebi, aşırı sıcak hava koşullarında azalabilir veya mevsim normallerine göre değişiklik gösterebilir” dedi.

Enerji tüketimi artıyor

Aşırı hava sıcaklıkları dönemlerinde oteller ve tesislerinde enerji yetersizliği yaşanabildiğine dikkat çeken Kavaloğlu, klima sistemleri ve soğutma gereksinimleri arttığından dolayı su geri dönüşüm sistemleri gibi suyun tekrar kullanımını sağlayacak sistemler kurulabilir.

Su kaynaklarının azalmasının da otellerin ve tesislerin operasyonlarını etkileyebildiğine dikkat çeken Kaan Kavaloğlu, şöyle devam etti: ‘’İklim değişikliği ile mücadelede sektörü önemli bir rol oynamalıdır. Sektör, sürdürülebilir uygulamalarını teşvik etmeli, enerji ve su tüketimini optimize etmeli ve çevresel duyarlılık konusunda farkındalık yaratmalıdır. Sektörümüz bu önlemlere adapte olabilecek kapasitede ancak sürekli iyileştirme ve yenilik gerektiren bir süreç içindedir.’’

İklim değişikliğine karşı alınabilecek önlemler

Kavaloğlu, sektöründeki işletmelerin iklim değişikliğine karşı alabileceği önlemleri de şöyle sıraladı:

Enerji Verimliliği İyileştirmeleri:

Tesislerde enerji tüketimini azaltmak için yenilenebilir enerji kaynaklarına geçiş yapılabilir (güneş enerjisi vb gibi). Isı pompaları gibi enerji verimli sistemlerin kullanımı teşvik edilebilir.dınlatma sistemlerinde LED lambalar kullanılabilir vedınlatma zamanlamaları optimize edilebilir.

Su Kullanımının Yönetimi: 

Su tasarrufu sağlayacak teknolojilerin (su tasarruflu musluklar, duş başlıkları vb.) kullanımı teşvik edilebilir. Gri enerji tüketiminin yükseldiğini ve bazı durumlarda bu talebi karşılamakta zorluklar yaşanabildiğini ifade etti.

Atık Yönetimi ve Geri Dönüşüm: 

Atık yönetimi süreçleri iyileştirilebilir ve geri dönüşüm oranları arttırılabilir. Geri dönüşümlü malzemelerin kullanımı teşvik edilebilir.

Çevresel Duyarlılık ve Eğitim:

Çalışanlar ve misafirler için çevresel bilinçlendirme ve eğitim programları düzenlenebilir. Sürdürülebilir tüketim alışkanlıklarını teşvik etmek için bilgilendirme kampanyaları düzenlenebilir. 

Yeşil Alanların Korunması ve Yenilenmesi:

Tesisler çevresindeki yeşil alanların korunması ve yenilenmesine destek olabilir. Ekolojik restorasyon projelerine katkı sağlanabilir.

İklim Değişikliğine Dayanıklılığı Artırma:

Tesislerin yapısal dayanıklılığı arttırılabilir ve iklim değişikliği etkilerine karşı dirençli hale getirilebilir.’’

SICAKLIK ARTIŞLARI SEYAHATLERI AZALTIYOR

Alanya Turistik İşletmeciler Derneği (ALTİD) Başkanı Burhan Sili de, Türkiye’nin pazarlarında yaşanan hava sıcaklıklarının artmasını bu ülke vatandaşlarının seyahat etmesini de etkilediğini söyledi. Sili, şunları kaydetti. ‘’Aşırı sıcaklar diye ifade edilen konu halen ülkemize/bölgemize gelen misafirlerce kabul edilebilir düzeyde. Ancak küresel ısınmaya bağlı olarak kaynak pazarlarımızda da artan hava sıcaklıkları ve bu sıcak havanın etkili olduğu süre, özellikle soğuk ve yağışlı olan, güneş, deniz nedeni ile ülkemize talep gösteren ülke vatandaşlarının içde hareketlilik oranlarının artmasına neden oluyor ve bu konuda ülkeler yatırımlarını arttırıyorlar. Bu konuda acilen önlemler almak ve alt yapı eksikliklerimizi tamamlamak zorundayız.’’

SÜRDÜRÜLEBILIR YATIRIMLARI DAHA DA ARTMALI

ALTİD Başkanı Burhan Sili, diğer yandan ülkemiz de ve tesislerde sürdürülebilire yönelik olarak yatırımların yapıldığını ve bu konudasyon/kontrol mekanizmasının Kültür velığı kontrolünde işlemeye devam ettiğini belirtti. Sili, ‘’Küresel ısınma sonuçlarıde deniz/ kum/güneş ürünümüzü belirli bir oranda etkileyecek olmakla beraber ülkemizde kültür, sağlık, spor gibi diğer ürünlerine yatırım yapılmaya devam ediliyor ki bunu başarabildiğimiz oranda ülkemiz dünyainde söz sahibi olmaya devam edecektir inancındayım’’ dedi.