“Herşey dahil vazgeçilmez bir modeldir”
Her şey dahil sistemi ile ilgili tartışmalar devam ederken Avrupa seyahat pazarının en büyük grubu TUI’nin de ortak olduğu İspanyol otel zincirinin sahibi ve CEO’su Luis Riu, konuyla ilgili geniş kapsamlı bir değerlendirme yaptı
Riu her şey dahil sistemine girişi ve bu alanda yaptıkları ile bundan sonra yapacaklarını anlatan Riu CEO’su "Herşey Dahil, öncü ve fark yaratan bir model olduğunu söylüyor.
Riu sahibi ve CEO’su Luis Riu Kendi blogunda yayınladığı herşey dahile ilişkin değerlendirmelerinde sisteme nasıl girdiklerinden başlayarak kendilerine özgü bir her şey dahil sistemi oluşturduklarını söylüyor.
Luis Riu’nun değerlendirmeleri şöyle:
“Müşterilerin yüzde 80’i memnun”
“İlk her şey dahil otelimizi 1996 yılında Dominik Cumhuriyeti'ndeki Riu Merengue açtık.
Bunu, Cancun, Sal Adası, Gran Canaria, Chiclana ve Fas gibi destinasyonlar izledi.
Bugün her şey dahil bütün otellerimizde uygulanıyor ve müşterilerin yüzde 80'i tarafından beğeniliyor. Ödemede ekstra sürprizlerle karşılaşmadan tatil yapılacağının bilinmesi büyük avantaj sağlıyor.
Kıyı bölgelerindeki tesislerimizin hepsi her şey dahil
2000'li yıllar uluslararası genişleme açısından yoğun geçti. Her şey dahil otellerimizin ilklerini Jamaika, Cancún, Nayarit, Aruba, Bahamalar, Kosta Rika, Fas'ta açtık, otellerimizin bulunduğu destinasyonlarda da büyümeye devam ediyoruz.
İspanya'da da ilki 2000 yılında yarım pansiyonla açılan ve iki yıldan kısa bir süre sonra her şey dahile dönüştürdüğümüz Riu Gran Canaria'ydı . Aileler arasında o kadar başarılıydı ki Riu Chiclana da 2003 yılında Her Şey Dahil olarak açıldı. Bu iki otel kendi alanlarında öncü oldu.
Kıyı bölgelerinde her şey dahile bağlıyız.
“Dominik’ten kopyaladık”
Riu olarak bizim sistemle nasıl tanıştığımızı anlatayım:
1995 yılında her şey dahil hizmetini keşfetmek amacıyla eşim Isabel ile Jamaika'ya tatile gittik. Bunu bir müşteri olarak deneyimlemek istedim. tur operatörleri bize bundan söz etmiş ve bunun için Dominik Cumhuriyeti'ndeki otellerin iyi bir seçenek olabileceğini söylemişti.
Fiyatı artırmanın aracı
Büyük bir şüpheyle gittim. Birincisi, biz Riu Taino otelimizde yarım pansiyon için kişi başı gecelik yaklaşık 50 dolar ücret alırken, ziyaret ettiğimiz oteller her şey dahil için 250 dolar ücret alıyordu. Fiyatlarımızı bu kadar artırmamız mümkün değildi. Orada gördüğümüz her şeyi not ettik. Sistemin bir gizeminin olmadığını, tam pansiyona çok benzediğini, sistemin kahvaltı, öğle yemeği ve akşam yemeği sunduğunu buna içecekler ve bazı atıştırmalıkların eklendiğini gördük.
Punta Cana'da çok işimize yarayan, İspanya'da uygulayabileceğimiz modeli kopyaladık.
Sayılara bakılmalı
Çok hızlı bir şekilde öğrendiğimiz şey sayıların işe yaradığıydı. Jamaika'daki meslektaşlarımız gibi oranı artıramadık ama maliyetler ve gelirler arasında hızlı bir denge yakaladık. Karayipler'de kalışlar geleneksel olarak çok uzundu; 7, 9 veya 14 gece. Bu kadar gün boyunca istikrarlı bir şekilde yüksek düzeyde tüketimi sürdürebilecek bir mide ve kafa yok. Bu durum yıllar geçtikçe değişti, çünkü kalışlar çok daha kısa hale geldi.
“Her şey dahil olmayan bir otel açmayacağız”
Kıyı bölgelerinde her şey dahil olmayan bir otel açmayı düşünmüyorum. Sistem artık operasyonumuzun bir parçası. Ama sistem hâlâ iyi anlaşılmayan ve iyi karşılanmayan bir konu.
Her şey dahil’e karşı çıkmak gerçekçi değil
2003 yılında Riu Cancun'u açtığımızda çok karmaşık zamanlar yaşadık. Bugün sektörün destinasyonda her şey dahil uygulamasına karşı olduğunu düşünmek gerçekçi görünmüyor.
Her şey dahil sistemi uygulandığında müşterilerin artık otelden ayrılmayacağı, gezilere çıkmayacağı ve destinasyonda harcama yapmayacağı korkusu nedeniyle kamuoyunda bazı tartışmalar yaşandı.
Her şey dahil sisteminin uygulandığı bütün otellerimize gelen tüm misafirlerimiz tesis dışına çıkıyor, çevre gezilerine katılıyor, tesis dışındaki barlara, restoranlara ve gece kulüplerine gidiyor.
Çoğu insanda, zaten ödemiş olduğu para karşılığında daha fazla tüketmeye teşvik ettiği hissi vardır. Bu çok insani bir şey. Eğer otelde her meşrubat ve her dondurma için cüzdanınızı çıkarıyorsanız, israf hissine kapılıyorsunuz. Ama bunların hepsinin parası ödenmişse yürüyüşe çıktığınızda kendinizi rahat hissediyorsunuz.