• 15 Kasım 2023 00:33
  • 0
  • 2 DAKİKA OKUMA SÜRESİ

“ Hedeflere ulaşabilmemiz için dünya turizmi ile entegre olmamız gerekir”

Bu haberi dinleyin
15 Kasım 2023 “ Hedeflere ulaşabilmemiz için dünya turizmi ile entegre olmamız gerekir”

 

Türkiye Yatırımcıları Derneği (TTYD) Başkanı Oya Narin,e OVP’de  cari dengeyi sağlama hedefi verildiğini, 2026’da 71 milyar dolara ulaşılması hedeflendiğini belirterek “Hedeflere ulaşabilmek için dünyai ile entegre olacağımız yeni bir döneme girmemiz gerekiyor” dedi.

TTYD’nin 29 Kasım’da yapacağı Yatırım Forumu (Tourism Investment Forum – TIF) öncesi İstanbul Taksim’deki Atatürk Kültür Merkezi’nde (AKM) düzenlenen başkan yardımcıları Ali Güreli ve Şerife Bilgili Ercantürk ile Yönetim Kurulu Üyesila Heyfegil’in de katıldığı basın toplantısında sektör ile ilgili değerlendirmeler yaparken, “Dünyai ile entegre olmalıyız” dedi.

TTYD Başkanı Oya Narin, Türkiye’dein Atatürk ile başladığını, 1980 öncesi devlet öncülüğünde yapılan yatırımlarının 1980 sonrası çıkarılan 2634 sayılı yasa ile özel sektör tarafından yürütüldüğünü söyledi. 

“Hedeflere ulaşabilmemiz için”

Narin,Türkiye gibi büyük yatırımları yapılan bir ülkede Yatırım Forumu etkinliği düzenlenmesinin önemli olduğunu belirterek, “Eylülında yayımlanan Orta Vadeli Program’da (OVP)e önemli bir cari dengeyi sağlama hedefi verilmiş durumda. Yıllık gelirlerinin 2023 ile 2025 yılları arasında sırası ile 56, 60, 65 milyar dolar seviyesinde gerçekleşerek 2026 senesinde 71 milyar dolara ulaşması hedefleniyor. gelirlerinin bu şekilde ivmelenmesi ile cari dengenin sağlanmasına katkıda bulunulacaktır. Bu çerçevede OVP, sektörüne cari işlemler dengesinin sağlanması noktasında önemli bir görev atfediyor” dedi.

“Turizmlığı bunların da üzerinde hedefler koyuyor” diyen Narin, daha sonra şunları söyledi: Bu hedeflere ulaşabilmek için dünyai ile entegre olacağımız yeni bir döneme girmemiz gerekiyor. Burada da TIF’in önemi ortaya çıkıyor. Biz de arayış içindeyiz. 2020 yılında hazırladığımız raporda geliri artırmak için modellemeler yaptık. Bizim modelimize uygun bir dönüşüm yapılırsa geliri 135 milyar dolara çıkarılabiliyor.”

“Turizm yatırımları 100 milyar dolara ulaştı”

1980 yılından 2023 yılına kadar geçen sürede Türkiye’nin 20 bini aşkın tesis, 2 milyon yatak kapasitesi ve 100 milyar dolarlık yatırıma ulaştığını ifade eden Narin, bunların yüzde 47’sinin 5 yıldızlı otel olduğunu kaydetti. Narin, beş yıldızlı otel sayısında Türkiye’nin;, İtalya ve’ın önünde olduğunu hatırlattı.

Türk markalar yurt dışında olmalı

“Yabancı markaların Türkiye’de otel işletmesi bizi memnun etmekle birlikte artık Türk markalarının yurt dışında daha fazla var olması gerekiyor” diyen TTYD Başkanı, teşviklerinin devam etmesi gerektiğini söyledi.

Turizm teşviklerinin devam etmesi gerektiğini belirten Oya Narin otellerin nicelik ve nitelik olarak yenilenmesi gerektiğini hatırlattı. Yatak kapasitemizin her yıl yüzde 10’unun yenilenmesi gerekiyor. Yeni gelişen destinasyonlar dışında ilave yeni yatırıma çok fazla ihtiyaç yok. Onun yerine yenilemeye ağırlık vermek zorundayız.” değerlendirmesini yaptı.