• 20 Kasım 2023 09:11
  • 0
  • 1 DAKİKA OKUMA SÜRESİ

“Geldikleri gibi giderler’ gemisi sergilensin, turizme katkı sağlar”

Bu haberi dinleyin
20 Kasım 2023 “Geldikleri gibi giderler’ gemisi sergilensin, turizme katkı sağlar”

 

Mustafa Kemal Atatürk’ün İstanbul’un işgali sırasında işgal donanmalarının arasından geçerken “Geldikleri gibi giderler” sözünü söylediği Kartal İstimbotu’nun, anıt haline getirilmesi istendi. 

Kartal İstimbotu’nun restorasyon öyküsünü anlatan “Merküt” adlı belgesel filminin geçen hafta düzenlenen tanıtım etkinliğinde Kartal’ı Yaşatma Platformu tarafından yapılan açıklamada, geminin, Türkiye’den bütün dünyaya bağımsızlık mesajı verilecek ve mazlumlar dünyasının sembolü olacak bir anıta dönüşmesi talebi dile getirildi.

Geminin müze olarak sergilenmesi ilee de katkısı olacağını belirten platform, geminin Beşiktaş’taki Deniz Müzesi’nin yanına yerleştirilerek müze olarak ziyarete açılmasını istiyor. 

Atatürk’ün “Geldikleri Gibi Giderler” diye haykırdığı Kartal İstimbotu’nu, hurda olmak üzereyken, Tuzla açıklarında yarı batık halde bulup çıkartarak müze olarak kullanılabilecek hale getirilme öyküsünün belgeselini hazırlayan belgeselci Serkan Koç, “İstanbul’un simgeleri; Galata Kulesi, Kız Kulesi,asofya ve Topkapı Sarayı. Bunların yanına bir de Bağımsızlık Anıtı’nın eklendiğini düşünün. Üzerinde her dilden ‘Geldikleri gibi giderler’ yazıyor. Ve bu, boğazdan geçen gemilerce gece gündüz görülebiliyor. 

New York'da sözde Özgürlük Anıtı varsa, mazlumlar dünyasının da bir Bağımsızlık Anıtı olmalı. 

Atatürk’ün düşman donanmaları arasından bu istimbot ile geçerken “Geldikleri gibi giderler” sözünü söylemesinin çok güzel ve İstanbul’un hikâyesiyle çok örtüşen bir hikâyesi var. Bunu anıtlaştırılmalı. Bunı zamanda çok iyi bir tanıtım olur. Böylecee de hizmet eder” dedi.