• 23 Ağustos 2024 11:20
  • 0
  • 2 DAKİKA OKUMA SÜRESİ

Fuji Dağı'nı kapatan çit kaldırıldı

Bu haberi dinleyin
23 Ağustos 2024 Fuji Dağı'nı kapatan çit kaldırıldı

Japonya’da aşırı ziyaretçi trafiğine yönelik önlemler kapsamında turistlerin anıtla selfie çekmesini engelleyen, siyah ağla kaplı 20 metre uzunluğunda ve 2,5 metre yüksekliğindeki çit kaldırıldı.

Yetkililer, turistlerin büyük sayılarda geri dönmesi durumunda çitin yeniden kurulacağını söylüyor.

AFP haber ajansına konuşan bir yetkili, "Ne olacağını görmek istedik" dedi.

"Hala oraya gelen bazı insanlar var, ancak artık yolun karşısına geçmek için aniden trafiğe fırlayan çok fazla insan görmüyoruz. Bunun etkili olduğunu düşünüyoruz," diye ekledi.

Fuji Dağı, 24 Mayıs 2024'te Japonya'nın merkezindeki Yamanashi prefektörlüğündeki Fujikawaguchiko kasabasında bir marketin karşısına kurulan siyah bir ekrandaki delikten görülüyor.

Fuji Dağı'nı engellemek için neden paravan konuldu?

Fujikawaguchiko kasabası, Japon dağlarının en iyi manzaralarından bazılarını sunmasıyla bilinir. Ancak yerel halk , mükemmel kareyi yakalamak için kaldırımları tıkayan ve trafiği durduran turistlerden bıkmıştı .

Özellikle popüler bir fotoğraf çekme yeri, Lawson'daki bir marketin dışıydı; buradan belirli bir açıdan çekilen bir fotoğraf, sanki Mt. Fuji'nin dükkanın çatısında oturuyormuş gibi görünmesini sağlıyordu. Çoğunluğu yabancı olan turistler, bu yeri "Mt. Fuji Lawson" olarak adlandırıyordu.

Fuji Dağı'nın ekranında kamera büyüklüğünde delikler oluştu

Ancak başlangıçta turistlerin bu önleme pek saygı duymadığı görüldü.

Ekranda turistlerin ikonik manzarayı fotoğraflamak için kullandığı küçük delikler belirdi. Çit inşa edildikten sadece bir hafta sonra, yetkililer yaklaşık 10 delik buldu, hepsi göz hizasındaydı ve hepsi görünüşe göre bir kamera lensinin sığabileceği kadar doğru boyuttaydı.

Ancak yetkililer, o tarihten bu yana paravanın bölgedeki yoğunluğu hafifletmeye yardımcı olduğunu söyledi.

Dağda turist kalabalığı başka sorunlara da yol açtı

3 bin 776 metre yükseklikteki dağa tırmanmak için kullanılan dört rotadan en popüleri olan Yoshida Yolu'na da ev sahipliği yapan Yamanashi ili, bu yılki Fuji tırmanış sezonu öncesinde aşırı kalabalığı, çöpleri ve güvenlik risklerini azaltmak amacıyla bir rezervasyon sistemi başlattı.

Yeni plana göre, günde en fazla 4.000 dağcının 2.000 yen (yaklaşık 18 avro) tutarında bir yürüyüş ücreti ödeyerek parkura girmesine izin veriliyor. 1 Temmuz'da başlayıp 10 Eylül'e kadar sürecek tırmanma sezonu boyunca koruma amaçlı ek 1.000 yen (yaklaşık 9 avro) bağışta bulunma seçeneği de bulunuyor.

2013 yılında UNESCO Dünya Kültür Mirası listesine alınan Fuji Dağı, geçmişte bir hac yeriydi.

Günümüzde, zirveye tırmanıp gün doğumunu izleyen yürüyüşçüler arasında popülerdir. Ancak plastik şişeler, yiyecek ve hatta kıyafetler de dahil olmak üzere geride bırakılan tonlarca çöp, büyük bir endişe kaynağı haline gelmiştir.