• 16 Temmuz 2024 09:42
  • 0
  • 1 DAKİKA OKUMA SÜRESİ

FreeShop’ta bir kişi 7.5 milyonluk alışveriş yaptı

Bu haberi dinleyin
16 Temmuz 2024 FreeShop’ta bir kişi 7.5 milyonluk alışveriş yaptı

 

Türkiye’e giriş ve çıkışlarda gümrüklerde vergisiz alış veriş yapanlara hizmet veren freeShop-tax Free mağazalarından bir kişi tek seferde 7.5 milyonluk alışveriş yaptı.

Bu mağazaların yaptığı alışveriş ve diğer işlemlerinin verilerini tutan Global Blue Genel Müdürü Selim Şeyhun, bu yılın ilk dörtlık döneminde gerçekleşen alışverişler içinde en dikkat çekici olanın tek kişinin 7.5 milyonluk yapması olduğunu söyledi.

Bu alışverişi Türki cumhuriyetlerden bir turistin yaptığı, saat ve mücevher satın aldığı belirtiliyor.

Tax free alışveriş yapan her turistin Türkiye'deki seyahati sırasında 3.3 adet alışveriş yaptığını söyleyen Şeyhun, “Otel, restoran ve diğer servis sektöründe geçen yıllara göre bu yıl oluşan yüksek fiyatların gelen turistlerin alışveriş için harcayabilecekleri payı azalttı” dedi. 

Global Blue verilerine göre 2024'ün ilk 5ında Türkiye'yi ziyaret eden turistlerden tax free alışveriş işlemleri yapanların ülkelere göre dağılımında ilk sıradaki 10 ülkeden Azerbaycan dışındakilerde azalma oldu.

Tax Free’den alışveriş yapanlar Rus turistler yüzde 41, Suudi Arabistanlı turistler yüzde 7, Kuveytli turistler ise yüzde 51 oranında azaldı.

En önemli ziyaretçi gruplarından birini oluşturan Katarlılar da yüzde 22 azaldı.

Verilere göre Ortadoğu'dan gelen ziyaretçiler, Türkiye'deki tax free alışverişin yüzde 37'lik bölümünü oluşturuyor. Global Blue verilerine göre Ortadoğu ve Körfez ülkelerinin tax free işlem başına TL ortalama harcaması ilk 5da yüzde 102 arttı. Katar'dan gelen ziyaretçiler ise her yıl olduğu gibi en yüksek tutarlı tax free işlemlerini kimseye kaptırmadı. Katarlılar tax free işlem başına 36 bin TL harcıyor. Geçen sene bu tutar 17 bin TL civarındaydı.