• 02 Ağustos 2024 07:12
  • 0
  • 2 DAKİKA OKUMA SÜRESİ

“Fiyatlar çok yükseldi’, ‘yerli turist tatil yapamıyor’ algısı bizi üzüyor”

Bu haberi dinleyin
02 Ağustos 2024 “Fiyatlar çok yükseldi’, ‘yerli turist tatil yapamıyor’ algısı bizi üzüyor”

Her alanda olduğu gibide de yüksek fiyatların tartışıldığı, bu yüzden halkın tatil yapamadığına ilişkin değerlendirmelerin yapılmasından sektörün rahatsız olduğu bildirildi.

Fiyatların arttığını, ama bunun kendilerinden değil yüksek enflasyonun neden olduğu maliyet artışından kaynaklandığı belirtiliyor.

Türkiye Yatırımcıları Derneği (TTYD) Başkanı Oya Narin, A Para TV’de katıldığı “Paranın Yönü “ programında sektörle ilgili değerlendirmelerde bulunurken 'Yerli turist tatil yapamıyor' algısından rahatsız olduklarını söyledi.

Yerli turist gecelemesinde düşüş var

Oya Narin sektörün en büyük destekçisi olan yurt içide seyahat sayısında yüzde 2,5 civarında bir düşüş gözlemlendiğini, geceleme sayısında yüzde 12,5 oranında bir azalma olduğunu belirterek düşüşün ekonomik dalgalanmalar ve fiyat artışlarından meydana gelmiş olabileceğini söyledi.

Narin, “Maalesef son dönemde kamuoyunda hepimizi üzen veciyi mağdur durumda bırakan ‘fiyatlar çok yükseldi’, ‘yerli turist tatil yapamıyor’ algısı var. Bu bizleri çok üzüyor. Çünkü sektörümüz 60 milyon turiste hizmet veren ve 60 milyar dolar gelir getiren emek yoğun bir sektör ve önümüzdeki dönemde de cari dengeye ve bütçe dengesine katkı vermeye devam edecek. Konaklama sektöründe özellikle gıda, yiyecek ve enerji fiyatlarındaki artışlarından kaynaklı maliyet enflasyonu yaşanmakta. Bu maliyet artışlarını dengelemeye çalışarak bir fiyat yapısı oluşturmaya gayret ediyoruz ancak bunu tam olarak yansıtmak mümkün olmuyor” ifadelerini kullandı.

“Maliyetler çok arttı”

Konaklama sektörünün kârlılıklarının düştüğünü, bu çerçevede makro yapısal bir ekonomik programın uygulanarak maliyetlerin daha iyi kontrol edilmesine ihtiyacı olduğunu belirten Narin, “Baskılanan döviz politikası ve yüksek enflasyonun yaşandığı bir ortamda maliyetleri dengeleyerek bir çözüm arıyoruz. TÜİK’in enflasyon hesaplarında ana harcama grubunda lokanta ve oteller bir arada yayımlanmakta ama kırılımlara bakıldığında bir önceki yıla göre konaklama hizmet fiyatlarının yüzde 52, yiyecek hizmet fiyatlarının ise yüzde 95 arttığını görüyoruz. Önümüzdeki süreçte, Eylül, Ekim ve Kasımları sektörü için kritik bir dönem. Bu dönemde dikkatli bir mali yönetim ve stratejik planlamanın yapılması gerekiyor” şeklinde konuştu.