• 10 Ağustos 2024 09:33
  • 0
  • 3 DAKİKA OKUMA SÜRESİ

Ersoy: “Hedefimiz kişi başı gecelik harcama 103 dolar”

Bu haberi dinleyin
10 Ağustos 2024 Ersoy: “Hedefimiz kişi başı gecelik harcama 103 dolar”

Kültür veı Mehmet,i çeşitlendirmek için bu yıl başlatılan gece müzeciliği uygulamasına ilişkin, "Turizm gelirinin tabana yayılması stratejisi bağlamında gece müzeciliği çok etkili oldu." değerlendirmesinde bulundu.

Now Haber'de Merve Yıldırım'ın sunduğu "Çalar Saat" programına konuk olan, gelirlerinde dolar bazında kişi başı gecelik harcamada hızlı bir artış olduğunu belirterek, "Bu rakamın 2024'ün ilk altıında 73 dolarlardan 98 dolara geldiğini görüyoruz. Yıl sonu hedefimiz 103 dolar. Veriler, buna yakın bir rakamda yıl sonunu kapatacağımızı gösteriyor" dedi.

Ersoy, Türkiye'nin Kovid-19 sonrası normalleşme döneminde en hızlı toparlanan ülkelerden biri olduğuna dikkati çekerek, "Kişi başı gecelik gelirdeki olumlu etkinin toplam gelire yansımasını görüyorsunuz. 2019'da toplam gelirinde bir rekor kırmıştık. 2022 ve 2023'te de rekor kırdık, bundan sonra hep rekor kararak gideceğiz demiştik. Geçen sene 56 milyar dolar hedefimiz vardı, 55,9 milyar dolarla kapattık. Yani aslında hedefe uygun bir şekilde geçen seneyi kapatmayı başardık, yine bir rekor kırıldı. Bu seneki hedefimiz 60 milyar dolar." bilgisini verdi.

"Gece müzeciliği gelirinin tabana yayılması için önemli"

Ersoy,i çeşitlendirmek için bu yıl başlatılan gece müzeciliği uygulamasına ilişkin ise şunları söyledi:

"Ziyaretçiler özellikle Antalya bölgesinde her şey dahil kampanyasından dolayı otellerde kalıyor. Bunun yanı sıra yazın çok sıcak oluyor, 40-45 derece bazen gündüz 50 dereceyi görüyorlar. Tabii turist doğal olarak havuzun başından, denizin başından dışarıya çıkıp esnafı görmüyor, gitmiyor ve oradaki arkeolojik noktaları gezmiyor. Onlar da önemli değerler, cazibe noktaları. O yüzden bu sene böyle bir pilot proje başlattık. Efes'te, Hierapolis'te, Galata Kulesi'nde ve diğer birkaç noktada bu pilot projeyi başlattık. Şimdi uygulamayı görüyoruz. Uygulamadaki düzenlemelerin tekrararlarını yapıp geliştireceğiz. Şu an 15 Haziran ile 15 Eylül arasında, yani havaların çok sıcak olduğu dönemde projeyi çalıştırmak çok mantıklı gözüküyor, 21.30'a kadar girişleri serbest bırakıyoruz, 22.30'a kadar açıyoruz. Bu alanları çok iyidınlattık. Ziyaretçilerimiz gün batımından sonra müzelere gelmeye devam ediyorlar. Arkeolojik noktaları gezdikten sonra öncesinde veya sonrasında da esnafla buluşma fırsatı buluyorlar. gelirinin tabana yayılması stratejisi bağlamında gece müzeciliği çok etkili oldu."

"Bu coğrafyada yaşıyorsanızolacak"

Bakan, Instagram'a getirilen erişim yasağınıne etkilerine yönelik soruya, "Görüşmeler devam ediyor, karşılıklı anlayışa ihtiyacımız var. Hızlı bir şekilde çözülür diye düşünüyorum. Biz her yerde olumlu haber olsun isteriz. Ne kadar olumlu haber bizim için o kadar faydalı." ifadeleriyle cevap verdi.

Pazar ve sezon çeşitliliğinin, bölgedeki olası krizlerine olumsuz etkilerini hafifletme konusunda önemli olduğunu kaydeden, "Bu coğrafyada yaşıyorsanız geçmişte de krizlerle karşılaştınız, günümüzde de krizler olacak ve maalesef gelecekte de olacak. Önemli olan sektörlerinizi buna bağışıklık kazanmış hale getirmektir." değerlendirmesinde bulundu.