• 13 Aralık 2022 23:46
  • 0
  • 1 DAKİKA OKUMA SÜRESİ

Endonezya’da evlilik dışı cinsel ilişki yasağı turistlere uygulanmayacak

Bu haberi dinleyin
13 Aralık 2022 Endonezya’da evlilik dışı cinsel ilişki yasağı turistlere uygulanmayacak

Endonezya'da evlilik dışı cinsel ilişkiyi suç sayan ve bir yıla kadar hapis cezası öngören yasa, ülkeyi ziyaret eden turistleri kapsamayacak. 

Yasa tasarısı meclisten geçerken ülkenin turistik adası Bali'de bu yasağın geçerli olmayacağı açıklandı. 

Ülke parlamentosu, geçen hafta yapılan bir oylama ile evlilik dışı cinsel ilişkiyi suç sayan kanun teklifini onaylamıştı. 

Yeni düzenleme, teknik olarak ülkeyi ziyarete gelen turistleri de kapsıyor. 

Ancak endüstrisini olumsuz etkileyeceği eleştirilerine neden olan yasanın ardından yapılan açıklamalarda yabancıların bu uygulamanın dışında tutulacağı belirtildi. 

Bu kapsamda Cakarta hükümeti, şirketlerinin yeni yasanın, özellikle de evlilik dışı cinsel ilişki ve birlikte yaşamaya ilişkin düzenlemenin turistleri kaçırabileceği yönündeki endişelerini giderme yönünde hızlı adım attı. 

Yasa teknik olarak vatandaşların yanı sıra yabancılar için geçerli olsa da, yetkililer turistlerin kovuşturmaya uğrayacağı endişesini gidermeye çalıştı. 

Endonezya Adaletı Yardımcısı Edward Ömer Şerif, yetkililerin yönergelere uydukları sürece yasanın yabancı yatırımcıların veya turistlerin çıkarlarını "rahatsız etmeyeceğini" söyledi ve hükümetin gelecek üç yılı, uyumu sağlamak için geçireceğini kaydetti. 

Şerif, "Yabancı turistlere şunu söylemek istiyorum; lütfen Endonezya'ya gelin çünkü bu madde ile suçlanmayacaksınız." dedi.

Batılı turistlerin uğrak merkezlerinden olan Bali Adası'nın Valisi I Wayan Koster de yetkililerin turistlerin medeni durumlarını kontrol etmeyeceğini söyledi.

Wayan, üç yıl içinde yürürlüğe girecek düzenlemenin sadece ebeveyn, eş ya da çocuklar tarafından şikayet edilmesi halinde uygulanabileceğini dile getirdi. 

Vali Wayan, hükümetin otel, villa, apartman, konuk evi, pansiyon ve kaplıca gibi konaklama yerlerindeki check-in sırasında medeni durum kontrolü yapmayacağı güvencesi verdi. 

Endonezya endüstrisi yetkilisi Mevlana Yusran, geçen hafta yaptığı açıklamada, ekonominin vein pandemiden kurtulmaya başladığı bir dönemde yeni yasanın "tamamen ters etki yarattığı" eleştirisinde bulunmuştu.