• 05 Nisan 2025 11:02
  • 0
  • 3 DAKİKA OKUMA SÜRESİ

Dört binin Üzerinde Belgesiz Konaklama Tesisi Düzenleme Bekliyor

Bu haberi dinleyin
05 Nisan 2025 Dört binin Üzerinde Belgesiz Konaklama Tesisi Düzenleme Bekliyor

TURİZM işletmelerinin faaliyet göstermesi için zorunlu tutulan 'Turizm İşletmesi Belgesi' düzenlemesi, Anayasa Mahkemesi (AYM) tarafından iptal edilip yürürlüğe girmesi için bakanlığa 9 aylık süre tanındı. Belgeleri olmadığı gerekçesiyle kapanan 4 binin üzerindeki konaklama tesisi, 9 aylık süre beklenmeden yasanın hızla revize edilip, turizm sezonuna yetiştirilmesini istiyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın 2021 yılında, turizm işletmelerinin faaliyet göstermesi için zorunlu tuttuğu Turizm İşletmesi Belgesi düzenlemesi, CHP'nin başvurusu üzerine AYM tarafından 24 Mart 2025 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan kararla iptal edildi. Özellikle basit konaklama işletmelerini yakından ilgilendiren yasa değişikliğiyle, tüm konaklama tesislerine Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan belge alma zorunluluğu getirilmişti. AYM, bu zorunluluğu kaldırarak konaklama tesisleriyle ilgili ruhsat yetkisini belediyelere geri verdi.

İPTAL ETTİ AMA 9 AY SÜRE VERDİ

Ancak bu kararın yürürlüğe girmesi için bakanlığa 9 aylık süre tanındı. Sektör temsilcileri, düzenleme sonrası 4 binin üzerinde konaklama tesisinin kapatıldığını, belediye belgeli tesislerin yeniden açılması gerektiğini, turizm sezonu açılmadan, küçük ve orta ölçekli otelleri temsil eden sivil toplum örgütlerinin de görüşleri alınarak bakanlığın yeni düzenlemeyi yapmasını talep etti.

4 BİN 380 KONAKLAMA TESİSİ KAPATILDI

Kültür ve Turizm Bakanlığı verilerine göre, Türkiye'de 25 bin 908 otelden 4 bin 380'inin iş yeri açma ve çalıştırma ruhsatı bu kapsamda iptal edildi. Halen 7 bin 5'i Turizm İşletmesi Belgeli, 14 bin 523'ü Basit Konaklama Belgeli olmak üzere toplam 21 bin 528 konaklama tesisi faaliyetini sürdürüyor. Bu değişiklik sebebiyle kapatılan oteller AYM'nin iptal kararıyla umutlandı.

'ÖNÜMÜZ TURİZM SEZONU'

AYM'nin kararını değerlendiren Avukat Neslihan Çan Türkmen, “Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararları kural olarak yayım tarihinde yürürlüğe girer. Fakat AYM'nin gerekli görülmesi halinde, yürürlük süresini 1 yıla kadar erteleme hakkı var. AYM'nin bu kararda yürürlük süresinin 9 ay ertelemesinin hukuk mantığında bir temeli var. Yasal düzenlemelerin yapılması ve mağduriyet yaratmayacak şekilde ortaya konulması amaçlanmaktadır. Fakat 9 aylık süre, turizm sektöründe işletmeleri olan ve ekmeğini, gelirini buradan kazanan insanlar için çok ciddi külfet. Çünkü önümüz turizm sezonu ve insanlar yıllardır zaten mağduriyet yaşamakta" dedi.

ÇOK CİDDİ HAK İHLALİ VAR

Avukat Türkmen, “Burada tabii ki çok ciddi hak ihlali var. Zaten yanlış olduğu tespit edilen hükümlerin uzun süre uygulanmaya devam edilmesi yine anayasaya aykırılık teşkil ediyor. O yüzden TBMM'nin de turizm sezonuna başlamadan önce derhal gerekli yasal düzenlemelerin önünü ivedilikle açması gerekmektedir" diye konuştu.

'KAPANAN İŞLETMELER NE YAPACAK'

Bu yasa değişikliği kapsamında 4 binin üzerinde konaklama tesisinin kapatılmış olmasının ortaya çıkardığı sıkıntılara dikkati çeken Avukat Türkmen, “Hukuk güvenliği demek sadece yasaların anlaşılır olması demek değildir, var olan yasaların hiçbir tereddüde mahal bırakılmaksızın derhal uygulanmasının önünün açılması anlamını taşır. Bu aşamaya kadar iptal edilen, ruhsatları alınamayan, bakanlığa müracaat edip yeni ruhsat alan, arada iş yerleri kapanan ve şu anda ne tür bir başvuruyla ruhsatların yenileneceğini bilmeyen birçok işletmeci var. Bu kararla sevindirici bir haber aldık evet, artık yasal düzenlemelerin normal rutine girmesini bekliyoruz. Ama 9 ay boyunca bilemiyoruz, yeniden belediyeye mi ruhsat başvurusu yapılacak, bakanlıkça mı ruhsatlandırmalar yapılacak? İptal edilen ruhsatlara ilişkin geri dönüş olacak mı? Vatandaşın, işletmelerin üzerine yeni ruhsat başvurusuyla külfetler yüklenecek mi bilemiyoruz. Bu da bizim hukuk güvenliğimizi tehlikeye düşürüyor. Burada kanunun belirlenebilir olması çok önemli, devletimizin ve Meclisimizin görevi var olan ve iptal edilen ruhsatların vatandaşlara herhangi bir külfet vermeksizin yeniden aktif hale getirilmesi ve bununla ilgili yasal düzenlemelerin belirlenebilir, bilinebilir hale gelmesidir" dedi.
Mehmet Çınar'ın Haberi, DHA

Yorumlar

  • Lütfen Bekleyin.

Yorum Yaz