• 24 Eylül 2024 09:43
  • 0
  • 3 DAKİKA OKUMA SÜRESİ

Danıştay’dan Çeşme Turizm Bölgesi Projesi’ne “kesin iptal” kararı

Bu haberi dinleyin
24 Eylül 2024 Danıştay’dan Çeşme Turizm Bölgesi Projesi’ne “kesin iptal” kararı

Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu kararı ile Çeşme Turizm Bölgesi ilanına ilişkin Cumhurbaşkanlığı kararının kesin olarak iptal edildiği bildirildi. 

Meslek örgütleri, çevre dernekleri ve vatandaşlar tarafından 12 Şubat 2020 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan ‘Çeşme Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi’nin sınırlarının yeniden belirlenmesine ilişkin Cumhurbaşkanı Kararnamesi’ne yönelik açılan davada iptali istenmişti. Davacıların talebini değerlendiren Danıştay 6’ncı İdare Dairesi, Danıştay Tetkik Hakimi Mehmet Özdamar’ın görüşü doğrultusunda projenin iptal talebini reddetti. Son olarak Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, Danıştay 6’ncı İdare Dairesi’nin vermiş olduğu kararı iptal etti.

“Yargı kararlarına uyun”

İzmir Barosu, Türk Mühendis ve Mimarlar Odaları Birliği, İzmir Tabip Odası, Egeçep Derneği ve Davacı 103 Yurttaş Danıştay İdari Dava Daireleri kurul kararı ile ‘Çeşme Turizm Bölgesi’ projesinin iptal edilmesinin ardından basın açıklaması düzenledi. Açıklamada, “Çeşme yarımadasının son kalan kamu alanlarına turizm bahanesiyle el atmaktan vazgeçin. Yargının yarımadaya müdahaleyi engelleyen kararlarına uyun” denildi.

Basın açıklaması metnini İzmir Barosu Başkanı Sefa Yılmaz okudu.  “12.02.2020 tarihli Resmi Gazete, İzmir Çeşme Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesinin sınırlarının yeniden belirlenmesine ilişkin Cumhurbaşkanlığı kararı yayımlanmıştı. Bu karar; Çeşme Yarımadasında mevcut devletin hüküm ve tasarrufu altındaki alanların tümünü, 47 Km kıyı alanını, deniz alanlarını ve bu alanlardaki beş adet adayı, 5.000 hektar orman alanını, içme suyu koruma havzalarının tamamını, bölgedeki doğal koruma alanlarını, nitelikli tarım alanları ile zeytinlikleri, kültürel ve arkeolojik miras alanlarını, yarımadada yerleşim alanları dışında kalan alanların tamamını içeren 16.000 Hektar (22.400 futbol sahası büyüklüğünde) devasa kamu arazisini kapsamaktadır” dedi.

Kamu arazisinin ve deniz alanlarının irtifak hakkı sahibine devri karşılığı alınacak bedelin kamu harcamaları için kullanılamayacağını belirten Yılmaz, “Sadece alanın alt yapı yatırımlarına harcanabilecektir. Yani irtifak bedeli dahi kamuya değil yatırımcının hizmetine sunulacaktır” ifadelerini kullandı.

‘Azınlığın değil kamunun menfaatine göre hareket edin’

Tahsis edilecek kamu arazisi ve deniz alanlarının nadir bir ekosistemi barındırmakta olduğunu söyleyen Yılmaz, alanın doğal sit alanları, su koruma havzaları, orman alanları ile çok özel niteliklere sahip olduğunu ekledi. Yılmaz, “Alanın bu çok özel niteliklerine müdahale edilerek, imtiyazlı bir azınlığın hizmetine sunulmak üzere; mega yat limanları, golf sahaları, kıyı otelleri, lüks konut ve rezidanslar vb. yapılacaktır” şeklinde konuştu.

Bakan Ersoy: “Tepkiler siyasi”

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Danıştay’ın daha önce verdiği yürütmeyi durdurma kararı sonrasında projeye gösterilen tepkilerin “siyasi nedenli” olduğunu iddia etmişti. 

Ersoy, projeyi, “İzmir’in dünyaya direkt bağlanmasını istiyoruz, İstanbul üzerinden bağlanmasını istemiyoruz’ diyorlar. Bazı şeyler istemekle olmuyor, gerekenleri yapmanız gerekiyor. Bu proje, o yönde atılmış en büyük adım olacak. Bu proje gerçekleştirildiğinde İzmir’e olan direkt sefer sayısından 10-15 kat artış göreceksiniz İzmir’in kalıcı sorunlarından birisi çözülecek” sözleri ile savunmuştu. 

Yorumlar

  • Lütfen Bekleyin.

Yorum Yaz