Bodrum’da Maria Callas’ın Şarkı Söylediği Gün

İkinci Dünya Savaşı sonrası yılların Bodrum’u. Bodrum o sırada irice bir köy. Cevat Şakir’in yazıları ve arkadaşlarıyla yaptığı tekne gezileriyle yavaş yavaş adını duyurmaya başlamış.
Günlerden bir gün, bir Yunan heyeti Bodrum’a geliyor. Gece bir restorana oturuyorlar. Rakılar, uzolar içildikçe ortam şenleniyor. Sonra bir kadın çıkıyor ve bir arya söylüyor. Ortalık pür dikkat. Alkış, kıyamet. O kadın, o yıllarda gencecik bir opera sanatçısı olan Maria Callas.
Yıllar sonra Maria Callas bu kez Ahmet Ertegün’ün yatıyla geliyor Bodrum’a. 1970’li yılların başı. O yıllarda Bodrum’un en güzel lokantalarından biri Körfez. Ahmet Ertegün de lokantanın müdavimi. Yemek için oturuyorlar. Sonrasını Hasan Subaşıoğlu anlatıyor: Ahmet Ertegün bizim çok eski müşterimizdi. O gün misafirleri ile geldi. Yatla. Bizde yemek yendi. Kadının biri, meşhur bir kadın, meşhur bir kadın “Yahu,” dedi, “ben gençken burada bir yerde bir yemek yedim.” dedi. “Ama nerede yedim vre?” dedi. Rum, kendisi Rum’dur, biliyor musun? “Sen,“ dedim, “şarkı söyledin mi?” dedim, ben. “Gel buraya” dedi, “sen neler hatırlıyorsun, nereden biliyorsun?” Şimdi biz başladık Rumca konuşmaya bununla. “E yemeği biz verdik sana. Ben,” dedim, “o zaman” dedim, “yanınızda babana yemekleri, hizmetleri biz yaptık.” dedim ben. Sarılıverdi bana. İşte o zaman anladım, Maria Callas olduğunu. Hani Maria Callas olduğunu, o denk gelmese ben ne bileyim ben onun Maria Callas olduğunu. Ve yahut orada söylediğini. Ama o tesadüfen, o bizi o gün işte tanıştırdı. Maria, o şarkı söyleyen kız, belediyede şarkı söyleyen kız, Maria Callas olduğunu öğrendik. Hayat hikâyem bu.’
Türkiye Turizmi Sözlü Tarih Araştırması kapsamında 22 Ağustos 2013 günü Ebru Zencir tarafından yapılan sözlü tarih görüşmesinde Bodrumlu Hasan Subaşıoğlu böyle anlatmıştı anılarından bir bölümünü.
Mübadele ile gelip Bodrum’a yerleşen babası Ali Subaşıoğlu ilk lokantası Lezzet’i 1927 yılında açıyor. Hasan Subaşıoğlu 1932 yılında doğuyor. Çocukluk yıllarından itibaren lokantada garsonluk yaparak büyüyor. Baba 1951 yılında ölünce abisiyle birlikte lokantayı işletmeye devam ediyorlar ama yürütemiyorlar. Abisi Çeşme’ye, kendisi İstanbul’a gidiyor. Rum usta İstradi yanında meze yapmayı öğreniyor. Sonra dönüp Bodrum’a, 1965 yılında bu kez abisiyle yeni bir lokanta macerasına giriyor. Anlattığına göre yeni lokantanın adını o yılların kaymakamı Macit İskenderoğlu koyuyor. Körfez adını. Körfez yılları böyle başlıyor ve Bodrum’u Bodrum yapan işletmelerden biri oluyor.
Hasan Subaşı 6 Nisan 2022 tarihinde, doksanında aramızdan ayrılıyor.
Bugün O’nun ölümünün üçüncü yıldönümü.
Saygıyla anıyoruz.
Hasan Subaşıoğlu için okuma önerileri
Türkiye Turizmi Sözlü Tarih Araştırması, Cilt 2, sayfa 68.
Lütfen Bekleyin.