• 19 Ağustos 2024 23:02
  • 0
  • 3 DAKİKA OKUMA SÜRESİ

Bakan Ersoy’un şirketinin Kissebükü’ne otel protestosu

Bu haberi dinleyin
19 Ağustos 2024 Bakan Ersoy’un şirketinin Kissebükü’ne otel protestosu

 

Mavi yolculuğun başlangıç noktası olan Kissebükü’nün imara açılmaması için 20 yıldır eylem yapanlular bu kez Özür Kıyılar İnisiyatifi ve Kıyı Hareketleri Dayanışma Ağı’nın eylemine sahne oldu. Eylemciler bugüne kadar arkeolojik ve doğal sit alanları ile korunan Kissebükü ve Adalıyalı koylarında turistik tesis yapacak Kültür veı Mehmet Nuri’a seslendi “Doğaya beton dikerek yapılamaz, projeyi iptal et. Yasalar açık; kıyılar özel mülk olamaz, ticarileştirilemez ve tamamen özgür bırakılmalıdır” dediler.

Doğaya beton dikerek yapılamaz

Muğla’nın ilçesinde mavi yolculuğun başlangıç noktası olan Kissebükü’nün imara açılmaması için 20 yıldır eylem yapanlular bu kez Özgür Kıyılar İnisiyatifi ve Kıyı Hareketleri Dayanışma Ağı’nın eylemine sahne oldu. Eylemciler bugüne kadar arkeolojik ve doğal sit alanları ile korunan Kissebükü ve Adalıyalı koylarında turistik tesis yapacak Kültür veı Mehmet Nuri’a seslendi “Doğaya beton dikerek yapılamaz, projeyi iptal et. Yasalar açık; kıyılar özel mülk olamaz, ticarileştirilemez ve tamamen özgür bırakılmalıdır” dediler.

Bodrum ve Milas ilçelerinden gelerek Kissebükü sahilinde toplanan ve ellerinde “Kıyılar Hepimizin “Kıyılar Halkındır” “Denizler Nehirler Sermaye Değiller” “Tıyılardan Elini Çek” “Yapılaşma İstemiyoruz” dövizleri taşıdı, Kıyılar Halkındır Halkın Kalacak ve Yasayı Uygula İşgali Kaldır, sloganları attı.

Bakan’a “ Özel işleriniz kamusal görevinizin önüne geçmesin”

Özgür Kıyılar Bodurm İnisiyatifi sözcüsü Güney Şirin yaptığı açıklamada Kültür veı Mehmet’a seslendi. Şirin “ ve Kültürı Sayın Mehmet’a çağrımızdır. Özel işleriniz Kamusal görevinizin önüne geçmesin. 2 gün önce Kissebükü’nde arkeolojik yapıların ortaya çıkarılmasını büyük bir gururla anlattığınız Geleceğe miras Kissebükü Antik Kenti tanıtım toplantısı yaptınız. Yapılan kıymetli çalışmalarda emeği geçenlere teşekkür ediyoruz. Adalıyalı Kissebükü’ndenrı değildir. Bugüne kadar sizin şirketiniz ETS Tur ve sizden önceki şirketlerin projeleri, bölge halkı ile yaşam savunucularının tepkisi ve mahkeme kararlarıyla iptal edildi.

Adalıyalı da geleceğe miras bırakılması gereken önemli doğal alanlarımızdan biridir. Bölge halkının özgürce denize girdiği işgale uğramamış çok nadir koylarımızdan biridir. Binlerce insanın ekmek yediği, ülkemizin tanıtımında önemli yer tutan Mavi Tur’un 70 yıllık en önemli duraklarındandır.

Başta nesli tükenmekte olan Akdeniz fokları olmak üzere milyonlarca canlının nefes alabildiği yaşam alanlarındandır.”

Kanun uygulansın işgaller kaldırılsın

Şirin açıklamasının sonunda ise “Artık yeter! Tüm doğal alanlarımızı yok ederek, kıyılarımızı işgal ederek yapılamayacağını anlayın diyoruz. 

Doğaya beton dikmek ile yapılamaz. 

İspanya da 5 yıldızlı otel sayısı 545, ülkemizde 5 yıldızlı otel sayısı 705 2023 yılı geliri; 86 milyar euro, Türkiye 48 milyar eurodur. 

Dünyada tüm canlıların müşterek yaşam alanlarını betona dönüştürerek sürdürülebilir yapılabilmiş bir tane örnek yoktur. 

Sayın; doğal alanlarımızı yok ederek tüm canlıların ortak yaşam alanı olan kıyılarımızda sözde halk plajı açmanızı istemiyoruz, kanunu uygulayın ve işgalleri kaldırın! 

Hepimizin olanı lütuf olarak sunmaktan da vazgeçin. Anayasal olarak herkesin eşit ve ücretsiz kullanım hakkı olan kıyılarımızdaki işgallerinizde emekliye ücretsiz lütfunuzu da iade ediyoruz.

Gelin hep birlikte doğal ve kültürel değerlerimize sahip çıkalım. Ülkemizin her karışından tarih fışkırıyor. Arkeolojik ve doğal alanlarımız üzerine beton dikmekten vazgeçelim” dedi.