• 25 Eylül 2024 15:01
  • 0
  • 2 DAKİKA OKUMA SÜRESİ

Avrupa’da sektör “aşırı turizm” sorunu için ortak platform oluşturdu

Bu haberi dinleyin
25 Eylül 2024 Avrupa’da sektör “aşırı turizm” sorunu için ortak platform oluşturdu

“Aşırı turizm” dünya genelinde turizm sektörünün önemli gündem maddesi olmaya devam ediyor.

Yıllarca turizmden önemli gelir elde eden ülkelerde aşırı turizme karşı protesto gösterileri her geçen gün artarken, turizm sektör çevreleri de konuyu daha sık gündemlerine almaya başladı.

Aşırı turizm için yuvarlak masa oluşturuldu

Avrupa seyahat pazarının lokomotif ülkesi Almanya’da sektörün önde gelen çatı örgütleri Alman Turizm Endüstrisi Federal Birliği (BTW) ve Alman Seyahat Birliği (DRV), Almanya ve Avrupa genelindeki önemli aktörleri bir araya getirerek “aşırı turizm” ile ilgili bir yuvarlak masa oluşturdu.

İspanya ve Yunanistan temsilcileri de masada yer aldı

DRV'nin Berlin'deki ofisinde düzenlenen açılış toplantısına Airbnb, Alltours, Booking.com, Condor, Dertour, Exceltur, Forum Anders Reisen, Lufthansa'nın temsilcileri ile Yunanistan ve İspanya büyükelçiliklerinden temsilciler katıldı.

DRV Başkanı Norbert Fiebig, "Ortak hedefimiz, önde gelen ve ilgili paydaşlarla yapıcı bir fikir alışverişinde bulunmaktır" dedi.

BTW Başkanı Sören Hartmann ise ortak sorumluluğu vurguluyor: “Sorunlar karmaşık. Buradaki zorluk, turizmin faydalarından yararlanmak ve insanlar ve çevre için potansiyel olumsuz sonuçları en aza indirmektir.”

Ortak anlayış noktaları

Aşırı turizm ile ilgili yuvarlak masa toplantılarının ilkinde katılımcılar bazı temel noktalarda ortak bir anlayış geliştirdikleri açıklandı.

DRV’den yapılan açıklamaya göre, ilk toplantıda ortak anlayış geliştirilen noktalar şunlar oldu:

• Turist, gittiği turizm destinasyonuna gelir garantisi ve refah sağlar.

• Aşırı turizm özel bir zorluktur.

• Aşırı turizmden etkilenen destinasyonlardaki konut, altyapı ve ziyaretçi yönetimi gibi zorlukları son derece ciddiye alıyoruz.

• Yuvarlak masa aşırı turizmle ilgili tartışmayı somut temele oturtmayı ve zorlukların belirlenecek hedeflerle çözüme kavuşmasına katkıda bulunmayı amaçlamaktadır.

“Çözüm için destinasyonlar ve yerel halkla hareket etmeliyiz”

Konu ile ilgili olarak yapılan açıklamada, “Yuvarlak masa diyaloğu sürdürmek istiyor ve diğer paydaşlara da açık. Ayrıca fikir ve olası çözümler geliştirmek amacıyla destinasyonlarla daha da yakın ilişkiler kurmak istiyoruz” ifadelerine yer verildi.

Aşırı turizme karşı yuvarlak masa girişimini değerlendiren BTW Başkanı Sören Hartmann, “Zaten pek çok iyi çözüm var. Öznel koşullar destinasyondan destinasyona büyük farklılıklar gösteriyor” dedi.

DRV Başkanı Fİebig ise belirli çözümleri birlikte, yerel halkla uyum içinde geliştirmenin ve uygulamanın çok önemliolduğuna dikkat çekerek, şunları söyledi: “Sektör olarak biz ve turizm destinasyonları yerel halkı da dahil ederek birlikte hareket etmek zorundayız. Sürdürülebilir turizm ancak bu şekilde mümkün olabilir.”

Yorumlar

  • Lütfen Bekleyin.

Yorum Yaz