• 27 Ağustos 2024 06:55
  • 0
  • 2 DAKİKA OKUMA SÜRESİ

Aşırı sıcakların turizme yansımaları: İspanya’nın yerini İsveç mi alacak

Bu haberi dinleyin
27 Ağustos 2024 Aşırı sıcakların turizme yansımaları: İspanya’nın yerini İsveç mi alacak

 

Aşırı sıcaklarıne olası etkileri ve sonuçları tartışılıyor. İklim değişikliğinin günümüzde dünya hareketinin yön değişikliğine ve tüketicilerin tatil yeri tercihlerini yeniden belirlemesine neden olacağı belirtiliyor.

Konuyla ilgili olarak Birleşmiş Milletler Dünya Örgütü (UN Tourism, eski adıyla) ve Avrupa Birliği (AB) raporlar hazırladı.

Seyahat davranışı ve yön tercihi

Ekonomi Gazetesi’nin Seyahat Endüstrisi sayfasındaki haberde AB araştırmasında, iklim değişikliğinin seyahat davranışını değiştireceği öngörülüyor. Araştırmada “Bu durum İsveç'i yeni mı yapacak?” deniyor.

Avrupa Birliği'nin (AB) konuyla ilgili olarak yaptığı bir araştırmade mevcut durumun yakında değişebileceği İskandinavya gibi daha serin Avrupa bölgelerinin gelecekte iklim değişikliğinden yararlanabileceği ve tatilcileri ülkelerine çekebileceği belirtiliyor.

Güney’den Kuzey’e

AB Komisyonu, 269 Avrupa bölgesinden elde edilen verileri kullanarak mevcut iklim koşullarının turist akışları üzerindeki etkilerini değerlendirdi. Sonuç: talebindeki değişikliklerde net bir kuzey-güney modeli. Raporda, "Kuzey bölgeleri iklim değişikliğinden yararlanırken, güney bölgeleri talebinde önemli düşüşlerle karşı karşıya" dedi.

İsveç , Norveç ve Finlandiya zaten "serinlemenin", yani harika bir tatilin reklamını yapıyor. Hatta İsveç devlet kuruluşu Visitt İsveç, bu terimi kendi web sitesinde bile pazarlıyor. Kuruluşun web sitesinde "İsveç, İskandinav cazibesi ve doğal güzelliğiyle, yaz sıcağından kaçmak isteyenler için giderek daha popüler hale geliyor" diye yazıyor. 

Turizm İklim Endeksi

269 Avrupa bölgesinden elde edilen veriler baz alınarak oluşturulan ‘Turizm İklim Endeksi’ TCI ile derecelendirilen talebi üzerindeki etkisi tahminleri yapılıyor.

Bulguların iklim koşullarının talebini önemli ölçüde etkilediği, en çok etkilenen alanların kıyı bölgeleri olduğunu ortaya koyduğu belirtiliyor.

Konuyla ilgili yapılan değerlendirmelerde şöyle deniyor: "Ana tatil sezonunda da bir değişiklik olabilir. Ancak bu da uzun vadeli bir değişiklik olur. Seyahat akışları yavaş yavaş değiştiği gibi, tatil koridorları da çok yavaş değişiyor."

İsveç Devlet Ajansı CEO'su Susanne Andersson bu yöndeki gelişmeleri değerlendirirken “Popüler bölgeler, özellikle yazlarında kitleinin sonuçlarından zaten sıkıntı çekiyor. İsveç'te ülkenin iklim değişikliğinden bu şekilde kâr elde etmesine izin verilip verilmeyeceği sorusu da tartışılıyor” diyor.