• 03 Mayıs 2024 12:55
  • 0
  • 2 DAKİKA OKUMA SÜRESİ

Artırılan uçak bilet vergisi turizm sektörünü zorluyor

Bu haberi dinleyin
03 Mayıs 2024 Artırılan uçak bilet vergisi turizm sektörünü zorluyor

Almanya kalkış noktalarından uçak biletlerine uygulanan vergi 1 Mayıs'ta yeniden artırıldı. Hem tüketici/tatilciler hem de tur operatörleri ve havayollarına getirdiği ek maliyetin sektörü zorladığı belirtiliyor.

Alman hükümeti vergi artışından elde edeceği ek gelir ile bütçe açığını kapatmak istiyor.

Koalisyon hükümetinin 2011'de uygulamaya koyduğu bilet vergisinden 2022'de 1,2 milyar euro gelir elde edildi. Bu yıl, artan bilet vergisi nedeniyle devlet kasasına yaklaşık 400 milyon avro daha fazla vergi akması bekleniyor. Hükümet önümüzdeki yıllarda 580 milyon avroluk ek gelir bekliyor .

Sektör temsilcileri ekonomik büyümenin durgunlaştığı dönemlerde lokasyon maliyetlerini azaltmak ve uluslararası karşılaştırmada rekabet gücünü güçlendirmek yerine tersinin yapıldığını söylüyor.

DRV: Tur operatörlerine ek maliyet

Alman Seyahat Birliği (DRV) Başkanı Norbert Fiebig, organizatörlerin ek masrafları kendilerinin karşıladığını söyledi. Fiebig , "Hesaplamalarımıza göre, 1 Mayıs'ta ve dolayısıyla en yoğun seyahat sezonu başlamadan önce bilet vergisinde yapılacak çok kısa vadeli artış, tur operatörlerine yaklaşık 21 milyon avroluk ek bir yük getirecek" diyor. İlgili koşullara atıfta bulunarak, "Bu ek maliyetler yolculara yansıtılamaz, çünkü paket turlar için seyahat fiyatlarının sonradan artması fiilen mümkün değildir" diyor. 

Almanya. vergilerin en yüksek olduğu ülke

Artış, Alman havalimanlarından kalkan tüm yolcu uçuşlarını etkiliyor. 1 Mayıs'tan itibaren vergi oranları , uçuşun son varış noktasına bağlı olarak bilet başına 15,53 ila 70,83 avro arasında olacak . Şu ana kadar üç uzaktan sınıfta 12,48 ile 56,91 avro arasında ödeme yapılması gerekiyordu. Sadece 2020 yılında artırılan oranlara göre artış yüzde 22,5 ile 24,5 arasında. Avrupa uçuşları için yeni vergi oranı, 2019'un başından bu yana tarihin en düşük oranının iki katından fazla. AB'de 27 üye ülkeden yalnızca dokuzu bilet vergisi alıyor. Alman vergisi en yüksek vergilerden biri. 

Alman Endüstrisi Federal Birliği (BDL), uçak biletlerine ilişkin ek taleplerin yasal bir dayanağını görmüyor. Buna göre, bir sözcü, örneğin'nın, erken satılan biletler için artan vergiyi kendisi ödediğinin garantisini verdi. Bir toplamdan bahsedilmiyor.