• 28 Temmuz 2023 13:10
  • 0
  • 1 DAKİKA OKUMA SÜRESİ

Anayasa Mahkemesi TGA'nın denetimsizliğine 'Dur' dedi

Bu haberi dinleyin
28 Temmuz 2023 Anayasa Mahkemesi TGA'nın denetimsizliğine 'Dur' dedi

Kurulduğu günden beri çeşitli yönleri ile tartışılan 'Türkiye Tanıtım ve Geliştirme Ajansı'na  (TGA) Anayasa mahkemesi dur dedi.

Anayasa Mahkemesi TGA’yı Sayıştay denetiminin dışında tutan 7. maddenin 2. fıkrasını iptal etti.

Anayasa Mahkemesi, Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) kanunun bazı maddelerinin Anayasakırı olduğu gerekçesiyle yaptığı başvuru haklı bulunarak  başta TGA’nın Sayıştay denetimi dışında olması ile ilgili bölümlerini iptal etti.

Resmi Gazete’de yayınlanan Anayasa Mahkemesi kararındalığın ajansın kuruluşu, yönetici atanması, yönetmelik çıkartma yetkisi iptal edildi.

Bunun yanı sıra TGA ile ilgili yasada yer alan “Ajansın Yönetim Kurulu, İcra Kurulu ve Danışma Kurulunun yetki ve görevleri, Ajans yöneticisinin atanması, Ajansın teşkilat yapısı ile çalışmasına ilişkin usul ve esaslarlık tarafından yürürlüğe konulan yönetmelikle belirlenir” bölümü de iptal edildi. 

Bu durumda TGA’nın bugüne kadar aldığı kararlar iptal edilecek.

Anayasa Mahkemesi kararında iptal edilen konularla ilgili yeni düzenleme yapılması için dokuz süre tanındı.

CHP’nin konuyla ilgili her madde ile ilgili geniş kapsamlı itirazları mahkemece incelenerek verilen kararda iptal nedenirıntılı olarak anlatılıyor.

Anayasa Mahkemesi’nin konuyla ilgili kararı https://www.anayasa.gov.tr/tr/haberler/norm-denetimi-basin-duyurulari/7183-sayili-turkiye-turizm-tanitim-ve-gelistirme-ajansi-hakkinda-kanun-un-bazi-kurallarinin-iptali/

Kanuyla  ilgili bölümü bu linkten indirilebilir   http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2023/07/20230728-8.pdf