• 23 Eylül 2024 10:10
  • 0
  • 3 DAKİKA OKUMA SÜRESİ

Almanya'da sınırdışı kararları artıyor

Almanya'da yılın ilk altı ayında 4 bin 321 kişi hakkında sınırdışı kararı verildi, Türk vatandaşları da sınırdışı kararı verilenler arasında ilk sıralarda yer alıyor.

Bu haberi dinleyin
23 Eylül 2024 Almanya'da sınırdışı kararları artıyor

DW’de yer alan habere göre muhalefetteki Sol Parti'nin federal hükümete yönelttiği bir soru önergesine verilen cevapta, Almanya'da 2024'ün ilk yarısında hakkında sınırdışı karraı verilenler arasında en büyük grupları Arnavutlar, Gürcüler, Türkler, Moldovalılar ve Cezayirlilerin oluşturduğu görüldü. 

Almanya'ya gelen düzensiz göçmenler arasında Türklerin sayısı giderek artarken iltica başvurularının kabul oranıysa 2023 sonu itibarı ile yüzde 1,1'e kadar düştü. 2023'te karara bağlanan 24 bin 131 sığınma başvurusuna verilen ortalama kabul oranı ise yüzde 13 oldu. Bu da çok sayıda sığınmacının geri gönderilmesine karar verildiğini gösteriyor.

2023 yılında hakkında Almanya'dan sınır dışı kararı verilen kişi sayısı 8 bin 19 iken 2022 yılları arasında 7 bin 81 ile 8 bin 257 arasında değişiyor.

Almanya'da Haziran ayında Mannheim’da bir Afgan mültecinin bir genç polisi, Ağustos ayında da bir Suriyeli sığınmacının Solingen'deki kent festivalinde üç kişiyi bıçaklaması ve saldırıların radikal İslamcı saldırılar olduğunun ortaya çıkması sonrasında, federal hükümet üzerinde sınır dışıların kolaylaştırılması için baskılar arttığı ve aşırı sağcı AfD’nin göç karşıtı ırkçı sloganlarla girdiği seçimlerin tamamından güçlenerek çıktığı belirtiliyor.

Düzensiz göç AfD'yi güçlendiriyor

1 Eylül'de düzenlenen Thüringen ve Saksonya eyalet seçimlerinde düzensiz göçü ve iç güvenliği siyasete malzeme yapan aşırı sağcı Almanya İçin Alternatif (AfD) partisinin, Thüringen'de birinci, Saksonya'da da ikinci güç olması üzerine konu ülkenin gündemine oturdu.

Federal İçişleri Bakanlığı'nın sorumlu Adalet Bakanlığı ile birlikte hazırladığı yeni bir güvenlik paketi terör suçu işleyen ve tehdidi oluşturanların da daha hızlı bir şekilde yurt dışı edilmesini öngörüyor. 

Almanya Yabancılar Merkezi Kayıt dairesinin verilerine göre, ülkede 30 Haziran itibarı ile Almanya'yı terketmesi yönünde hakkında karar bulunan 330 bin kişi kayıtlıydı. Ancak kimi ülkeden ayrılan, kimi de sınır dışı edilen bu kişilerden 35 bininin halen Almanya'da kaldığı tahmin ediliyor.

Almanya'da sığınma talebinde bulunmuş kişilerin başvurusu rededdilse bile, Almanya Anayasası ve uluslararası anlaşmalarla güvence altına alınmış "bireysel iltica hakkı" nedeniyle sınır dışı yapılması oldukça güç. Bu nednele de Avrupa'ya gelen göçmenlerin en çok sığınma başvurusu yaptığı ülke Almanya. 

Son on yıldır aralıksız en fazla sığınmacı Suriye'den geliyor. Uzun süre onları krizlerin damgasını vurduğu Afganistan'dan gelenler izlediyse 2023'te Türkler ikinci, Afganlar üçüncü oldu. 

Almanya'da göçmenlerin barınma ve ikamet gibi temel ihtiyaçlarından sorumlu yerel yönetimler uzun süredir kapasitelerinin sınırlarına dayandıklarını vurgulayarak düzensiz göçle müvcadelede federal hükümetten sert adımlar talep ediyor. Dokuz yıldır Avusturya sınırında Alman Federal Polisi kontroller yapıyor. Bir yıl önce doğu komşuları ile kara sınırlarında da kısmi seyyar kontroller başladı.

Turizmgazetesi’nde daha önce de yapılan haberde Eylül ayından itibaren Almanya’nın sınırdan geçişleri kontrollü yapacağını ifade etmiştik. 

İlgili haber: Almanya Schengen’i askıya aldı, sınırlardan geçişler kontrollü olacak - Dünyadan - Turizm Gazetesi

Mart ayına kadar sürecek bu kısmi kontrollerle birlikte 9 ülke ile kara sınırında kontroller yapılıyor. Bild am Sonntag gazetesinde yer alan bir haberde, yalnızca 16-20 Eylül tarihlerinde Almanya'ya izin belgesi olmayan 898 kişinin girmeye çalışırken tespit edildiği ifade ediliyor.

Yorumlar

  • Lütfen Bekleyin.

Yorum Yaz