• 27 Haziran 2024 07:57
  • 0
  • 2 DAKİKA OKUMA SÜRESİ

Almanya’da konaklama ve şehir vergisinin tahsil ve kullanımı tartışılıyor

Bu haberi dinleyin
27 Haziran 2024 Almanya’da konaklama ve şehir vergisinin tahsil ve kullanımı tartışılıyor

Almanya’da kimi bölgelerde konaklama kimilerinde şehir vergisi adıyla uygulanan verginin tahsil edildiği kesim ile buradan elde edilen gelirin kullanıldığı alan tartışılıyor.

Tartışmalarda farklı adlar altında alınan verginin yalnız yabancılara mı yoksa yerli yabancırımı yapmadan herkese mi uygulanması konuşulurken, toplanan paranın da şehrin altyapısına harcanması gerektiği belirtiliyor.
Almanya’da yayınlanan fvw|TravelTalk Dergisi’nde yer alan konuyla ilgili derleme haberde şöyle deniyor:

Köln, 2009'dan bu yana'da yatak vergisi uygulayan ilk şehirlerden biriydi. Buradaki vergiye "kültürel kalkınma vergisi" adı veriliyor.

Şimdi Frankfurt’ta da bu ad altında vergi alınacağı haberleri çıkıyor.

Kimlerden alınıyor

Frankfurt modelinde vergi konaklama vergisinde olduğu gibi, yalnız yabancılardan alınıyor.

Son yıllarda en çok tartışılan konaklama vergisi tütün ve alkol vergisi gibi tüketiciler tarafından ödeniyor ve doğrudan şehrin veya belediyenin genel bütçesine aktarılarak bütçe açığının kapatılmasında kullanılıyor.

Konaklama mı şehir vergisi mi

Konaklama ya da şehir vergisi gibi kelime oyunu yapılarak alınan paralarınin altyapısına harcanması gerekir.

Köln şehri,'daki yatak vergisinin mucitlerinden biridir. Vergi 2009 yılında ‘Kültürel Kalkınma Vergisi’ adıyla uygulamaya kondu. Ancak birçok uzmana göre bu yanıltıcı bir tabirdir, çünkü toplanan miktarlar genel bütçeye akıyor, kültüre sınırlı miktarda yarar sağlıyor. 

Yalnız otellerden değil

Başlangıçta yatak vergisi yalnızca özel tatilcilerden alınabiliyordu: Leipzig'deki Federal İdare Mahkemesi 2012'de mesleki nedenlerle otelde gecelik konaklamaların böyle bir vergiye tabi olamayacağına karar verdi. Federal Anayasa Mahkemesi'nden 2022'de farklı bir karar çıktı. O karar üzerine şehir ve iş amaçlı seyahat edenler de vergi ödemeye başladı.

Nereye harcanıyor

Alman Birliği'nin tanımına göre bu ücretin sadece konaklamayla değil, tatilcilerden yararlanan tüm serbest meslek sahipleri tarafından ödenmesi gerekiyor.

Buna otel ve misafirhanelerin yanı sıra restoranlar, perakendeciler, hizmet sağlayıcılar, tedarikçiler ve zanaatkarlar da dahildir. 

Teorik olarak Konaklama Vergisi ya da Vergisi adıyla tahsil edilen para yalnız altyapısını ve pazarlamasını geliştirmek için kullanılmalıdır.