• 05 Eylül 2024 02:14
  • 0
  • 2 DAKİKA OKUMA SÜRESİ

AB ve Macar yetkililerinin Ruslara vize anlaşmazlığı

Avrupa Komisyonu, Macaristan'a Ulusal Kart programı hakkında daha fazla açıklama talep eden ikinci bir mektup gönderdi. Brüksel, Macaristan'ın Ulusal Kart programını Rus ve Belarus vatandaşlarına genişletme kararıyla ilgili çelişkili bulurken, kararın yaptırımları körüklemesi bekleniyor.

Bu haberi dinleyin
05 Eylül 2024 AB ve Macar yetkililerinin Ruslara vize anlaşmazlığı

Ulusal Kart programı, seçilmiş uyruklulara aile birleşimi seçeneğiyle çalışma izni almak için basitleştirilmiş bir prosedür sunuyor. Bu şekilde oturum izni iki yıl sürüyor ve üç yıl daha yenilenebiliyor; bu da uzun süreli ikametin önünü açıyor.

Ulusal Kart başlangıçta yalnızca ve Sırp vatandaşları için mevcuttu. Ancak Temmuzında, Bosna-Hersek, Moldova, Kuzey Makedonya ve Karadağ'ın yanı sıra ve Belarus'u da kapsayacak şekilde değiştirildi. 

Avrupa İçişleri Komiseri Ylva Johansson, Çarşamba günü Avrupa Parlamentosu'nda bir saatlik duruşmada, ve Belarus'un dahil edilmesinin "ciddi" endişeler yarattığını ve tüm Schengen Bölgesi'nin güvenliği için potansiyel bir tehdit oluşturduğunu ifade etti.

Johansson, AB'ye katılmak için aday olan altı ülkeyenı şekilde davranılmasının mantığını sorgularken ve Belarus'tan misafir işçi getirmenin ekonomik kazanımlarının, iç risklerle karşılaştırıldığında "sınırlı" ve "orantısız" göründüğünü belirtti.

AB, 2022 yazında ile vize kolaylaştırma anlaşmasını askıya aldı ve Rus ziyaretçiler tarafından yapılan gelecekteki başvurular üzerindeki incelemeyi yoğunlaştırmayı kabul etti. Johansson, önlemlerin Rus vatandaşlarına verilen vizelerde %88'lik bir düşüşe yol açtığını ve önümüzdekilarda ek girişimlere ihtiyaç duyulabileceğini "Bu, daha az değil, daha dikkatli olma zamanı. Güvenlik konusunda yumuşak davranma zamanı değil, Schengen'de birbirimizi güvende tutmalıyız." sözleriyle ifade etti.

Komisyon, Budapeşte'nin 1 Ağustos'ta gönderilen mektuba cevaben verdiği cevapları hala inceliyor. Johansson, Avrupa Parlamentosu üyelerine Macaristan'ın cevaplarının bazı yönleri "belirsiz" bıraktığını söyledi ve Ulusal Kart planının iki yönünü açıklığa kavuşturmak için aşağıdaki soruları soran ikinci bir mektup gönderildi:

- Macaristan, mevcut jeopolitik bağlamda Rus ve Belarus vatandaşlarına yönelik uzatmayı neden gerekli ve uygun görüyor?

- Macaristan, artan güvenlik risklerine rağmen Rus ve Belarus başvuru sahiplerine neden farklı güvenlik kontrolleri uygulamıyor?

Macaristan’ın cevağ vermek için son günü 11 Eylül.

Kaynak: euronews

Yorumlar

  • Lütfen Bekleyin.

Yorum Yaz